10.05.2018.
Izložba
   149
Kulturni krajolik Zrinska gora

Otvorenje izložbe je u 10. svibnja 2018. godine u 19,00 sati u Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji, Šetalište Josipa Jurja Strossmayera 1.

Izložba Kulturni krajolik Zrinska gora ima za cilj predstaviti krajobrazne i kulturnopovijesne karakteristike Zrinske gore koje su nositelj identiteta prostora te osnova za zaštitu prostora kao kulturnog krajolika.

Zrinska gora velika je i prepoznatljiva prostorna cjelina Sisačko-moslavačke županije čiju okosnicu čini razvedeni reljef gorja omeđen gradovima Petrinjom, Glinom, Dvorom i Hrvatskom Kostajnicom. Prostor je prepoznatljiv po masivnom brežuljkastom terenu s gustim listopadnim šumama i očuvanim potočnim dolinama te naseljima koja su se razvila na padinama, zaravnima i hrptovima gore te u dolinama. Posebne su prirodne vrijednosti bogata nalazišta ruda, šume i vode (riječni tokovi i izvori) te endemske, ugrožene i zaštićene biljne i životinjske vrste. Prirodni uvjeti osiguravali su naseljavanje ovog prostora od prapovijesti do suvremenog doba te njegovo povijesno-kulturno oblikovanje, vidljivo danas u bogatoj arheološkoj baštini, starim utvrdama i gradovima, memorijalnoj baštini, zaštićenim urbanim sredinama, povijesnim seoskim naseljima i tradicijskoj arhitekturi te tradicijskim umijećima i lokalnim znanjima o prostoru i suživotu s prirodom.

Zbog navedenih vrijednosti Konzervatorski odjel u Sisku Ministarstva kulture, zajedno s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije – radi na prepoznavanju, dokumentiranju, karakterizaciji i zaštiti krajolika Zrinska gora. Ove će aktivnosti pridonijeti propitivanju suvremenog odnosa prema prostoru Zrinske gore te potaknuti prepoznavanje materijalnih i nematerijalnih vrijednosti kao resursa i potencijala za planiranje budućeg održivog lokalnog i regionalnog razvoja.

Izložba je do sada predstavljena u Glini, Topuskom, Hrvatskoj Kostajnici i Sisku.

Izložba se može pogledati od 10. do 27. svibnja 2018. godine u Galeriji Krsto Hegedušić, u Petrinji.

Veselimo se Vašem dolasku,

Na otvorenju će govoriti autorice izložbe:
Ivana Miletić Čakširan, prof. (Konzervatorski odjel u Sisku Ministarstva kulture)
doc. dr. sc. Sanja Lončar (Društvo "Terra banalis" / Filozofski fakultet)
Kata Benac, dipl. inž. agr. vop. (Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije)
Matija Bučar, prof. (Učiteljski fakultet – Odsjek u Petrinji)

LOKACIJA

Galerija Krsto Hegedušić
Šetalište Josipa Jurja Strossmayera 1

NADNEVAK

10.05.2018. - 27.05.2018.

GALERIJA

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr