04.08.2018.
Službena Petrinja
   137
Brzopotezni turnir u šahu "Oluja"

U sklopu Lovrenčeva 2018. organiziran je brzopotezni turnir u šahu u Hrvatskom domu Petrinja, a isti je otvorila Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika Grada Petrinje i rekla: 

„Poštovana gospodo, dragi prijatelji, srdačno Vas pozdravljam u ime gradonačelnika Grada Petrinje, gospodina Darinka Dumbovića i u moje osobno ime. 

Dobro došli u Petrinju na 14 tradicionalni Turnir u brzopoteznom šahu ”Oluja 2018″. Posebno pozdravljam vlč.Josipa Samarždiju, predsjednika šahovskog kluba Petrinja i ujedno i direktora ovog turnira, gospodina Milana Brigljevića, predsjednika Šahovskog saveza SMŽ te sve vas dragi natjecatelji.

Kako su nas posljednjih mjeseci odlično skockali naši Vatreni s našom šahovnicom, red je da se spomenemo povezanosti šaha i šahovnice i ovaj put. Uz kralja Stjepana Držislava veže se legenda o nastanku hrvatskog grba. Kralj Držislav je žestoko ratovao s Mlečanima koji su htjeli osvojiti hrvatsku obalu Jadrana pod svaku cijenu. U jednom od vojnih pohoda Mlečani su uspjeli zarobiti Stjepana Držislava nakon čega su ga zatočili u Veneciji. Unatoč tome, hrabri hrvatski vitezovi su nastavili s otporom koristeći taktiku gusarenja. Mletački dužd Petar II. Orseolo koji je bio dobar šahist čuo je kako kralj Držislav također zna igrati šah. Nakon par bezuspješnih vojnih pohoda odlučio mu je uputiti sljedeći izazov: ako ga u tri partije šaha pobijedi, biti će oslobođen i može se vratiti u Hrvatsku te nastaviti suvereno vladati, ali ako izgubi morati će narediti svim Hrvatima na Jadranskoj obali da bespogovorno prihvate Mletačku vlast. Kralj Držislav je prihvatio izazov i u sve tri partije pobijedio mletačkoga dužda. Nakon poraza i velikog razočaranja Orseolo je ipak održao riječ i oslobodio Držislava. Vrativši se u Hrvatsku Držislav je odlučio uzeti motiv šahovske ploče za grb Hrvatskog kraljevstva. Taj se grb uz određene promjene očuvao do danas. Legende kažu da je šah jako stara igra, nastala u Indiji, vjerojatno u 6 stoljeću.

Šahisti su ljudi logike. Najbolji sport za vježbanje mozga je upravo šah., dakle tko želi povećati svoj IQ neka zgrabi šahovsku ploču…. Kako reče veliki Aleksandar Puškin…

“Neka je blagoslovljena moja duša, što sam naučio šah.“ Vatreni su nas sve skockali, skockajte i vi danas svoju igru i neka pobjedi mudrost i vještina. Na kraju - proglašavam 14.turnir u brzopoteznom šahu “Oluja 2018” otvorenim.“

Na kraju turnira onim najboljima zamjenica Kaleb podijelila je prigodne nagrade.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr