12.12.2018.
Službena Petrinja
   809
Dodjela Zahvalnica uzgajivačima i stručnom timu za priznavanje autohtone pasmine svinja Banijske šare

Gradonačelnik Darinko Dumbović danas je dodjelo Zahvalnice i Odluke o sufinanciranju uzgajivačima i stručnjacima koji su doprinijeli realizaciji projekta priznavanja autohtone pasmine svinja Banijske šare.

Gradonačelnik se ponosi na rad uzgajivača i zahvaljuje se na svemu do sada učinjenom te dalje ističe:

„Volio bi da ovo bude šira priča i da vidimo koliko ima prostora da mi kao Grad pomognemo. Svi vi koji ste danas ovdje struka, predsjednika Udruge Čačića, pročelnik Marića svi ste vi dali jedan ogroman doprinos koji možda u ovom trenutno ne izgled kao da je velika stvar,međutim imati treću pasmini to je velika stvar i zato vam se zahvaljujem. Mogu reći da je naš proračun prošao i koliko toliko je izdašniji i zato nemojmo šparati na ljudima koji su najsamostalniji sloj društva i koji proizvode, odnosno koji stvaraju nove vrijednosti.“

Ante Marić, privremeni pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu rekao je kako su danas dodijeljene Zahvalnice svim uzgajivačima i stručnom timu profesora koji su uvelike doprinijeli u priznavanju treće autohtone pasmine svinja Banijske šare te je nastavio:

„Ovom prilikom gradonačelnik je uručiti Odluke o sufinanciranju uzgoja matičnih grla Banijske šare svinje uzgajivačima pri čemu je svaki uzgajivač dobio po matičnom grlu 700,00 kuna. Danas Udruga uzgajivača broji 26 članova s tendencijom rasta, a od toga na području grada Petrinje je 9 uzgajivača. Ukupan broj grla je preko 550, a moram podsjetiti da je prije 5 godina kada smo krenuli od samih početaka bilo samo 5 do 8 grla.“

Privremeni pročelnik Ante Marić je dalje istaknuo kako se trenutno radi o „poluproizvodu“, a konačan proizvod od Banijske šare svinje su delicije koje ćemo pokušati brendirati na osnovama tradicijske proizvodnje na Banovini i to će biti banijska kobasica, banijski kulen, banijska šunka i drugi.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr