24.05.2019.
Službena Petrinja
   370
Gradonačelnik obišao radove na energetskoj obnovi upravne zgrade Komunalca i Privrede

Radove na energetskoj obnovi upravne zgrade Komunalaca i Privrede obišao je Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje sa suradnicima.

"Mi smo prije dvije-tri godine bili prvi po povlačenju sredstava iz Europskih fondova za energetsku obnovu, povukli smo preko 60 milijuna kuna. Sve one stambene jedinice koje su u privatnom vlasništvu kojih ih je bilo preko 400 da smo tu sufinancirali izuzetno velika sredstva kao Grad Petrinja i jedini u Hrvatskoj koji smo oslobodili od komunalnih doprinosa naših građana kako bi imali onu komponentu od 20% u sebi da bi mogli napraviti parcelacijske i ostale elaborate i aplicirati prema Fondu. Možemo reći da imamo dobre partnere u komunalnom poduzeću. Energija je ta s kojom se ne možemo razbacivat i s kojom ne možemo grijati parkove po gradu, energija je ta koja daje ekološki standard da se ne možemo ponašat na način da se razbacujemo i na kraju uništavamo ozon i sve ono što je u ozonu. Taj dio smo dobro odradili, s druge strane moram naglasiti da sve ono u budućnosti što budemo radili da će uvijek biti kroz određene energetske standarde. Ovdje je pohvalno reći da imamo inicijativu komunalnog poduzeća u kojem rade nešto što je u njihovom prostoru, taj prostor želimo da obnove i da ne čekaju nekada samo energetsku obnovu i energetske natječaje jer bojim se da EU u sljedećem razdoblju će nam otpiliti još više i veće učešće gdje smo do sada smo imali 80:20, 60:40 i 50:50 i kombinacije su razno razne, ako bi to tako ostalo to ne bi bilo dobro i tada država za ovo područje koje je bilo u ratu mora reći jasno da mora imati za naše građane koji su imali devastirane prostore mogu dobiti nacionalnu komponentu financijskih sredstava jer bojim se kad pogledamo PDV i sve ono ostalo što država sebi uzima da to onda nije ni blizu ono što bi država trebala dati. Država ovdje želi više uzeti, a nikako dati. Europi treba reći jasno, mi ovdje želimo imat ekološki, energetski, efikasni grad. Mi u svojoj strategiji to imamo i imamo dobre ljude koji znaju, koji su pošteni i sposobni za preuzeti Europske fondove."

– zaključio je gradonačelnik.

Vlado Lovreković, direktor Komunalca Petrinja d.o.o., rekao je nešto više o samim radovima koji su u tijeku:

"Mi smo u zadnjih pet godina iz sredstava EU fondova odnosno Ministarstva za zaštitu okoliša, a za potrebe komunalnog poduzeća dobili oko 30 milijuna kuna, a za potrebe više stambenih zgrada 12 milijuna kuna. Ovdje je inače sjedište dvaju komunalnih poduzeća Privrede i Komunalca i sad je došao na red ovaj prostor dakle ovaj prostor je u centru grada, ruglo je grada, ove dvije zgrade iza nas jednu smo počeli prošle godine, drugu smo počeli prije mjesec dana i danas ide fasada i na ovoj upravnoj zgradi mijenjamo i stolariju. Počeli smo od ovih stolarija u dvorištu koje su bile u najlošijem stanju, te zgrade inače zovemo „barake“. Odlučili smo da više nećemo raditi u barakama, mislim da nismo ni zaslužili. Glavnu zgradu ćemo obnoviti do kraja godine onda je na redu uređenje dvorišta. Ukupna investicija za uređenje je 800 tisuća kuna obzirom da se radi o energetskoj obnovi nabavit ćemo preko Fonda za zaštitu okoliša peć na pelete, do sada smo se grijali na lož ulje. Naše su procjene da ćemo tu investiciju uštedom energije vratiti otprilike za tri-četiri godine."

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr