02.08.2018.
Službena Petrinja
   209
Gradonačelnik otvorio izložbu u galeriji Krste Hegedušića

Majstorska radionica Krste Hegedušića djelovala je kao poslijediplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu od 1950. do 1975. godine. Suradnici Majstorske radionice Krste Hegedušića poklonili su 1987. godine svoje radove za fundus galerije Krsto Hegedušić u Petrinji i za realizaciju stalnog postava Krste Hegedušića i suradnika njegove Majstorske radionice.

Znatan dio fundusa je nestao tijekom Domovinskog rata, međutim inicijativom Ministarstva kulture i tadašnjeg ministra Bože Biškupića, galerijski fundus se obnavlja donacijom od 37 radova umjetnika koji su također većinom bili suradnici Hegedušićeve Majstorske radionice. Ova izložba donosi izbor radova suradnika Majstorske radionice Krste Hegedušića koji se čuvaju u fundusu galerije Krsto Hegedušić u Petrinji.

Gradonačelnik Grada Petrinje, Darinko Dumbović bio je počašćen otvoriti izložbu.

„Sve vas skupa pozdravljam, mogu reći da volim doći i gledati izložbu, ali ono što ne volim je da ih ne volim otvarati, za mene je važnije da ste vi svi skupa ovdje, a ne da sam ja sada ovdje došao i moram otvoriti izložbu. Mogu reći da je umjetnost pokazala da je uvijek bila ispred vremena, ispred različiti politika i ona je probijala slobodu, slobodu kreativnosti i slobodu koja pokazuje što sve ljudski um može sinkronizirati kroz svoj pogled i kroz samu ruku koja može napraviti sliku koja šalje poruku kroz puno različitih boja, stvara jednu cjelinu i dobro djelo. Svaka slika šalje svoju poruku, ja volim da ta slika bude slika Petrinje i da mi svi budemo jedna lijepa slika grada Petrinje koju ćemo obojiti različitim bojama, te da budemo svi sretni i dobri ljudi bez razlike tko i kako vidio koju boju i koja nam se više ili manje sviđa. Pokušao sam to nekako laički reći što vi radite kao umjetnici, a ja kao gradonačelnik ću vam dati uvijek podršku u toj jedno vašoj slobodi u kojoj ćete pokazati kreativnost umjetnosti koja je uvijek bila ispred svakog vremena. Hvala i na ovoj radionici koja nas vraća u prošlost ali pokazuje one temeljne i stvarne vrijednosti grada Petrinje, to je ono što grad ima i to moramo držati čvrsto u rukama. Neka ova izložba bude otvorena, želim da svi skupa uživamo u danima Lovrenčeva i danima Sv. Lovre, neka nam on bude trajna inspiracija i neka nam da blagoslov za zajedništvo te da budemo bolji ljudi.“

– gradonačelnik Dumbović je rekao.

GALERIJA

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr