10.08.2019.
Događaji
Službena Petrinja
   323
Lovrenčevo u Petrinji

Središnja proslava Dana grada i blagdana Svetog Lovre počela je od ranog jutra već tradicionalnim predstavljanjem kulturne baštine petrinjskog kraja u središnjem gradskom parku KUD-ovi, obrtnici, OPG-i, udruge i institucije na svojim su štandovima izlagale svoje unikatne, vrlo zanimljive te uvijek po nečem posebne proizvode, ali i usluge. 

Naravno, za najmlađe pripremljen je program Šarenog svijeta, a sve njih kao i svake godine obišao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je ovom prigodom rekao:

„Danas je prekrasno biti u gradu Petrinji i prije svega uživati s dragim ljudima s našim Petrinjkama i Petrinjcima, te sa svim dragim prijateljima koji su došli u grad Petrinju i oni koji dolaze u kontinuitetu svih država Europske unije. Na kraju svaki Petrinjac je vezan za Dan grada, Lovrenčevo i za našu svetinju, a to je crkva Sv. Lovre. Ovi ljudi, ovaj osmijeh od svih ljudi, druženje, zajedništvo je nešto što nosi Petrinju u srcu. Petrinja nikada u svojoj povijesti nije izgubila taj karakter i osjećaj za gostoprimstvo, za ljubav prema svakome čovjeku i za sve ono što treba kroz svoju budućnost, kroz sadržaj života i mislim kroz bogatstvo ovog parka. Mnogi OPG-ovci koji su vrijedni ljudi, ovdje su pokazali svojim rukama kako imaju ono što je izuzetno važno, a to je budućnost koju moramo držati kao kap vode na dlanu, ali i ovdje pokazati kako i na koji način nastojati vratiti izgled gradu kao što je to Petrinja uvijek bila kao srednjoeuropski gradić koji je imao svoje barokne boje davne 1986. godine kada smo postali „zlatni lampaš“ i kada smo bili jedan od najuređenijih gradova u lijepoj našoj domovini. To je ono što nam je imperativ, zato moramo imati cillj i imati ono što je u cilju sadržaja života od svih generacija koji su se rodili , pa možemo reći od svega onoga što smo stavili kroz društvenu infrastrukturu u prioritet, a to je da nam naša djeca budu uvijek na prvome mjestu i sve generacije poslije naše djece koje dolaze, te smo zato postali Grad-prijatelj djece. Smatram da s tom jednom malom titulom među 67 gradova, postali nešto što bi bilo temeljna i ostala vrijednost, da ne samo kroz europske projekte povučemo ogromna sredstva, a to je negdje oko 800 milijuna kuna gdje je Petrinja veliko gradilište. Pozdravljam sve one koji imaju strpljivost, koji imaju ono što je izuzetno važno, mogućnost da u toj strpljivosti očekuju ono što je krajnji cilj, a to je abeceda civilizacijske, komunalne, društvene, socijalne i ostale gospodarske infrastrukture, to je danas Grad Petrinja na koje sam jako ponosan kao gradonačelnik i saborski zastupnik.“

– zaključio je Dumbović

Prije Svete mise oko središnjeg gradskog parka kao i svake godine, prošla je svečana procesija u kojoj su sudjelovale brojne vjerske, kulturne i braniteljske udruge, kudovi te vjernici, na čelu s gradonačelnikom Dumbovićem i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Petrinje, Nenadom Radoševićem. Svečanu svetu misu prevodio je preč. mr. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu s ostalim župnicima.

Program Lovrenčeva u večernjim se satima nastavlja na Trgu hrvatskih branitelja nastupom grupe Vigo od 21 sat te koncertom Jasmina Stavrosa od 23 sata.

 

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr