27.05.2019.
Službena Petrinja
   98
Mališani dječjeg vrtića „Petrinjčica“ oblikovali glinu na radionici kod Valentina Valenta

U sklopu projekta koji Grad Petrinja sufinancira, a nosi naziv „ Podizanje svijesti mladih o tradicijskom obrtu lončarstva u Petrinji“ mališani Dječjeg vrtića „Petrinjčica“ obišli su u petak, 24. svibnja 2019. godine, lončarsku radionicu Valentina Valenta i upoznali se s osnovama rada lončarskog kola i glinenim proizvodima.

U radionici im se pridružio i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović koji je tijekom obilaska izjavio ;

„Prekrasan osjećaj je imati glinu u rukama, to me vraća u djetinjstvo kada smo svi živjeli u nekakvom blatu i igrali se, radili topove, pucali.

Blato je ono koje kroz povijest u Petrinji daje jednu tradicionalnu vrijednost.

Kad se vratimo unatrag preko stotinjak godina kada smo u Petrinji imali preko 40 glinenih majstora koji su radili na glini i koji su našu prepoznatljivu stucku prenijeli i u veliki dio Europe ta tradicija se nastavlja i ona je vrlo važna.

Ti mali i srednji obrtnici koji su umrli su prošlost, a sada je ostao Valentino Valent i Matej Stanešić.

To su dobri primjeri što ruke mogu napraviti, ali i razne ideje i to stvaralaštvo kroz ljubav prema zemlji i likovnom, što je povijesno da se može prenijeti na nove generacije. Sada je vrtić ovdje i kada su me pozvali rado sam se odazvao.

Gledajući ono što smo kao partneri radili sjetim se naše ogromne stucke od 4m to je ono što ostaje.
Moramo i dalje napraviti neke dobre navike, nametnuti kroz EU projekte i fondove.

Želim da u sljedećoj proračunskoj godini stavimo dio sredstava koji bi mogli pomoći Valentinu da napravimo malu glinenu priču u kojem bi se mališani educirali i igrali.“

Valentino Valent lončar i predsjednik Udruge „Otisak“ zahvalio se gradonačelniku i istaknuo : „Lako je održavati zanat koji izumire ako imate podršku Grada i gradonačelnika.

Ono što smo mi krenuli prije 10 godina bio je čisti entuzijazam, sad smo izrasli u pravi mali obrt koji funkcionira i cijela moja obitelj živi od ovoga.

Radimo na 1 000 amfora za cijeli svijet, ne možemo kukati što se tiče ovog zanata.

A ono što je nama interesantno je da se posvetimo onim najmanjima i da njim prikazujemo ovaj zanat. Volio bi da među ovom djecom u dogledno vrijeme dobijem jednu dobru konkurenciju.“ , naglasio je Valent.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr