29.10.2019.
Službena Petrinja
   216
Obilježavanje dana dobrovoljnih darivatelja krvi

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se u Republici Hrvatskoj obilježava 25.listopada, Crveni križ Petrinja u restoranu Štuka u Petrinji organizirao je svečanost na kojoj su podijeljene Zahvalnice jubilarnim, dobrovoljnim darivateljima krvi. 

Pozivu na obilježavanje odazvao se i Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, koji je pozdravio sve prisutne i zahvalio im na njihovoj humanosti:

„Ovdje sam prije svega iz poštovanja prema vama, prema jednoj humanoj djelatnosti koju na neku način potičete kroz sebe, kroz svoj život, kroz poruku, kroz karakter koji imate prije svega kao ljudi da činite dobra dijela, da u tim dobrim djelima želite nesebično dati od sebe svoju krv, to nije mala stvar, to su velike stvari i to je za svako društvo prije svega pohvalno. Danas kada pogledamo što sve imamo i kako na koji način vi možete dati poruku, znači senzibilitet stvoriti i reći gle mi smo tu a gdje ste vi ostali, da li to utječe na druge. Što je to danas krv? Da li je to lijek? Da je, lijek je najveći, koji ne možeš platiti, koji ne možeš kupiti, koji ne možeš dobiti na recept. Ne mogu se pohvaliti da sam dobrovoljni davatelj krvi, međutim u vojsci prije sam davao krv, nakon toga sam nekoliko puta dao krv i tu sam stao, možda zato što nemam toliko vremena i spreman sam sada dati krv.

Sjećam se jednog događaja koji se dogodio prije 30 – tak godina kada je naš Željko Mlinarić iz Mošćenice stradao kod Vrbovskog u teškoj prometnoj nesreći, inače sam B negativ grupa, i po selu se pričalo tko ima tu grupu, nisam ni znao da imam tu grupu, onda kad smo se svi našli onda sam tek vidio da imam B negativ, sjeo sam u auto i dao sam krv, jer te krvi onda nije bilo u Vrbovskom, to mi je nekako kad uvijek vidim njega i kada se vidimo uvijek ostane taj osjećaj kako si napravio dobro djelo, mogu si misliti kako je vama koji ste dali po sto puta krv, koji ste na kraju možemo reći lideri poruke dobrih dijela – to ste vi i možemo vam reći samo jedno veliko hvala. Danas sam ovdje iz jednog velikog poštovanja prema vama. Grad Petrinja je prošao strahote Domovinskog rata, mi vrlo dobro znamo i pogotovo mi je drago ovdje što vidim jako puno hrvatskih branitelja koji su prošli Domovinski rat i to je temelj našeg rada. Masu stvari je devastirano ali kada u toj devastiranosti i komunalne i društvene, socijalne i gospodarske infrastrukture postojite vi – to je temelj koji je dobar i na kojem možemo graditi dobra dijela zato vam puno hvala i neka nam svi oni koji su bolesni i svi oni koji rade na humanosti budu vječna inspiracija da mi budemo bolji ali i da damo poruku drugima koji mogu sigurno biti bar ako ništa slično, dobri kao i vi.“

– zaključio je gradonačelnik.

Uz Marinu Lokner, predsjednicu Crvenog križa Petrinje, Ivanu Malović, ravnateljicu Gradskog društva Crvenog križa Petrinja, svečanosti je nazočio i Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, koji je prisutnima uručio Zahvalnice za darovanu krv, te između ostaloga istaknuo:

„Znam da je darovateljstvo za vas više od humanosti, da u tome vidite svoj neki životni stil, da ste vjerojatno i vi možda i druga a netko i treća generacija onih koji u obitelji daruju krv i koji to podrazumijevaju toliko normalno i uobičajeno kao što svaku jesen lišće padne s drveća. Kada govorimo o darovateljstvu mi se ubrajamo u onaj manji broj zemalja koje imaju dovoljan broj vlastite krvi i postigli smo tu samodostatnost gdje praktično naša krv liječi naše ljude. Zahvaljujem se na vašoj humanosti i na vašem vremenu kojeg unosite u to.“

- rekao je Markt.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr