Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje i predstavnici projektnog tima projekta Ekološki centar – Vrata Zrinske gore jučer, 7. veljače 2019. godine, su održali konferenciju za medije u zgradi DIC-a (Dječjeg istraživačkog centra) u Prnjavoru Čuntićkom.

"> Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje i predstavnici projektnog tima projekta Ekološki centar – Vrata Zrinske gore jučer, 7. veljače 2019. godine, su održali konferenciju za medije u zgradi DIC-a (Dječjeg istraživačkog centra) u Prnjavoru Čuntićkom.

" />
   08.02.2019.
Službena Petrinja
   501
Objavljen Poziv u otvorenom postupku javne nabave za radove na rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji objekta DIC-a u Ekološki centar – Vrata Zrinske gore

Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje i predstavnici projektnog tima projekta Ekološki centar – Vrata Zrinske gore jučer, 7. veljače 2019. godine, su održali konferenciju za medije u zgradi DIC-a (Dječjeg istraživačkog centra) u Prnjavoru Čuntićkom.

Ugovor o dodjeli sredstava za projekt je potpisan 16. srpnja 2018. godine, a trenutno je objavljen Poziv u otvorenom postupku javne nabave za radove na rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji objekta DIC-a u Ekološki centar – Vrata Zrinske Gore čiji je rok za dostavu ponuda do 7. ožujka 2019. godine. Gradonačelnik Dumbović čestitao je timu na nadgradnji života u prostoru u kojem živimo, te dodao:

„Banovina, Zelena dolina i vrata Zrinske gore daju poruku odgovornosti čovjeka prema prirodi, čovjeka prema onom dijelu i gdje moramo poštivati što smo ostavili trag, a pogotovo kada ostavljaju trag stručni ljudi, profesori kao što su Mato Bučar i Berislav Ličina i mnogi drugi koji su lupili temelje ovdje u našem Dječjem istraživalačkom centru, s kojim se radi samo temelj i nadgradnja i oni su nam sa djecom i studentima, najveći benefiti, najjača studija isplativosti i svega onoga za što smo dobili ove silne novce. Za svaki ovaj projekt je najvažnije da smo osigurali novac“

, rekao je Dumbović i ističe kako je novac za ovaj projekt osiguran zahvaljujući natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i programu Zaštite prirode. Dodaje kako je svaki projekt zahtjevan, pa tako i ovaj.

„Ako i na jesen lupimo prvu lopatu, ja ću biti najsretniji. Ako bi bilo u proljeće onda znači da je natječaj i sve ono što treba proći je mirno. Uvijek se postavlja pitanje, što građani imaju pravo znati, i gdje oni kažu, a ljudi tko će to sve napraviti. Znamo da imamo jako puno EU projekata, znamo da jako puno radimo u gradu i sa strahom očekujem taj natječaj i tko će dobiti posao, kako taj posao realizirati, kako ga završiti i kako doći do samog cilja, što je jako teško u svakom projektu, pogotovo kada se moramo osloniti na jednu tešku situaciju gdje vidimo da je problem i poduzetnika, i radne snage i operative i svega onoga što čeka danas, sutra, cijelu Hrvatsku sa europskim projektima“,

kazao je gradonačelnik.

Ante Marić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu, objasnio je zbog čega su se odlučili za ovaj projekt i zbog čega je on važan.

„Ekološki centar – Vrata Zrinske gore je nasljednik Dječjeg istraživalačkog centra koji ima svoju povijest, koji ima svoju priču, kojeg je jedna grupa entuzijasta vodila u ovim prostorijama. Kroz ove prostorije je prošla masa djece, učenika i studenata. Po nekim procjenama više od 30 tisuća te djece koji su prošli kroz ove prostorije, kroz različite oblike edukacija, vođeni profesorima, stručnim timovima, tu je bilo profesora sa PMF-a, različitih profilacija i tako dalje“

, rekao je Marić. No dodaje kako je bilo došlo vrijeme da se sve to podigne na jednu višu razinu kako bi se povukla sredstva iz EU fondova. „Tako smo kandidirali ovaj projekt i nazvali smo ga Ekološki centar – Vrata Zrinske gore jer se on uklapa u cjelokupno područje Zrinske gore koju smo mi prepoznali kao dio značajnog razvoja Petrinje, kao ekološke destinacije. U tom smislu Grad Petrinja, odnosno Gradsko vijeće je donijelo Deklaraciju o proglašenju ekološke zone na svom području koje obuhvaća dijelove Zrinske gore, Hrastovičke gore i ostale dijelove Petrinje. Ta Deklaracija o proglašenju ekološke zone je maksimum koliko je Grad Petrinja mogao proglasiti, a ona znači zalaganje za ekološke oblike proizvodnje na tom području i zaštitu Zrinske gore u smislu razvoja cjelokupnog tog područja“, ističe Marić i dodaje kako nam je Zrinska gora između ostaloga zanimljiva i zbog potencijalnog razvoja turizma.

Članica projektnog tima Zlata Jajčinović, ujedno i članica Stručnog povjerenstva za javnu nabavu rekla je nešto više o vrijednosti projekata i odnosima financiranja:

„Temeljem Ugovora kojega smo potpisali, prihvatljivi troškovi projekta su 7.884.000 kn, od toga su europska sredstva 85%, odnosno 6.700.000 kn. Veći dio sredstava cijelog projekta ide na rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnju ove zgrade, što znači da smo planirali oko 5.290.000 kn. Kroz postupak javne nabave vidjet ćemo koji će to iznos biti. Ako procedura postupka javne nabave bude odrađena u predviđenom roku, radovi bi na proljeće mogli započeti. Jedan dio planiranih sredstava je oko milijun kuna predviđenih za opremanje objekta, od tehničke opreme i namještaja do svega ostalog što je potrebno za provođenje aktivnosti u objektu Ako procedura postupka javne nabave bude išla u onom smjeru, odnosno bude vremenski odrađena u planiranom roku, mi ćemo to ubrzo znati i radovi na proljeće bi mogli započeti“.

 

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr