13.08.2019.
Službena Petrinja
   246
Održana Bošnjačka večer folklora i sevdaha

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje a pod pokroviteljstvom Grada Petrinje u Velikoj dvorani POU Hrvatski dom Petrinja jučer, 12. kolovoza 2019. godine, održana je Bošnjačka večer folklora i sevdaha. U programu su sudjelovali KUD „Nagib Abdagić Kiban“ iz Donjeg Vakufa, Bosna i Hercegovina, Mehmed Goražda i Pavao Anić. 

Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, svima prisutnima čestitamo je Kurban Bajram te dodao:

„Veliko mi je zadovoljstvo što vas mogu pozdraviti s iskrenom vjerom, željom i nadom da ćemo svi skupa u našem lijepom gradu Petrinji jednim lijepim i kvalitetnim zajedničkim radom doprinjeti da sve ono što imamo u gradu da bude jedna trajna ljudska vrijednost a to je različitost koju moramo čuvati, koju moramo imati čvrsto u svojim rukama i sve ono kroz sve vjerske obrede koje imamo u našem gradu da kažemo sa velikim poštovanjem dobrodošli – vi ste dio našeg grada, vi ste jedna cjelina. Grad Petrinja nikada u svojoj novijoj povijesti nije vodio politiku da bi bilo koga dijelili. Želim da prije svega promoviramo ne samo svoje tradicionalne petrinjske vrijednosti nego kroz petrinjske vrijednosti da i vi postanete ona trajna vrijednost kao nacionalna manjina.

S nacionalnim manjinama, i bošnjačkom i srpskom, mogu reći da je vrlo dobra suradnja i da u toj suradnji smo pokazali visoki standard kvalitete života uvažavanja bez razlike što smo u povijesti možda ponekad napravili krivi korak ali sigurno da kroz naše Bošnjake i kroz sve ljude dobre volje koji su u novijoj povijesti obilježili na kraju stvaranje i domovine Hrvatske. Smatram da ste mnogi kao hrvatski branitelji dali ogroman doprinos u stvaranju Lijepe naše – to je ono što trebamo uvijek istaknuti i te možemo reći vrijednosti i sve ono što ste propatili skupa s nama da to zajednički nosimo i čuvamo. Dalje moramo ići na način da imamo ono što je izuzetno važno – grad Petrinju da je Petrinja slobodan grad da u Petrinji ne smijemo više nikada u životu u našim očima imati bilo kakav strah i da taj strah eliminiramo i da u svemu onome što u životu budemo jednim zajedničkim radom radili da to bude jedan europski i svjetski standard što se može malo koji grad podičiti – Petrinja na tom tragu. Neka vam Bajram bude čestit i sretan neka u vašoj obitelji sve ono što želite proživjeti da proživite na jedan miran dostojanstven i obiteljski način.

Neka nam Grad Petrinja i lijepa naša Domovina bude jedna velika obitelj sa različitim pogledima, vjerama i mislim da će to biti najveća kvaliteta zajedničkog života. Bajram neka bude inspiracija svima nama. Danas sam ovdje iz poštovanja prema vama, došao sam da vam kažem hvala za zajednički život, došao sam da iskažem i poštovanje prema vašoj vjeri, kulturi, pjesmi. Ono što vi pokazujete na ovim pozornicama to su velike vrijednosti i to moramo čuvati. Nastojati ću kao gradonačelnik da te vrijednosti sačuvamo.“

– zaključio je gradonačelnik.

Hajrudin Kulašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje, pozdravio je uvažene goste i sudionike programa kojima se zahvalio na sudjelovanju u današnjem programu.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr