17.02.2018.
Službena Petrinja
   198
Održana još jedna edukacija za gerontodomačice

U prostorijama Prve osnovne škole Petrinja danas je održana još jedna edukacija za gerontodomaćice

Polaznice su nezaposlene žene iznad 50 godina starosti koje će ovim stručnim osposobljavanjem steći znanje za obavljanje poslova gerontodomaćice, a projekt će trajati sljedećih 30 mjeseci. Edukacija je dio projekta „Zajedno u trećoj dobi“ udruge Naš život, za koji je Udruga dobila bespovratna sredstava iz Europskog socijalnog fonda – Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. -2020.“ kroz poziv za dostavu projektnih prijedloga „Zaželi“ – program zapošljavanja žena koji se provodi uz nadležnost Ministarstva rada i mirovinskog sustava, ukupna vrijednost projekta iznosi 3.521.647,24 kuna. Partneri na projektu su Grad Petrinja, Centar za socijalnu skrb i Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Sisak.

Polaznice edukacije pozdravio je Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje:

„Ovo je jedan pomak ali i dobra politika koja kroz gospodarski vid daje poruku, a mi znamo da je Petrinja lijepo mjesto ali najljepše je radno mjesto. Radno mjesto je to koje dobre politike mogu osigurati. Iz Europskih socijalnih fondova povukli smo blizu milijun eura i time se možemo ponositi. Kao gradonačelnik i saborski zastupnik sam dao sve od sebe jer sam u saborskom Odboru za regionalni razvoj i EU fondove i u Odboru za graditeljstvo i prostorno planiranje i nastojim da te vrste planiranja idu upravo u prostor u kojem i treba završiti a to znači ono što je najvažnije sigurnost za radna mjesta i sigurnost opstanka stanovništva na području kao što je Petrinja gdje se stvarala domovina Hrvatska. Došao sam danas da vam dam potporu, da vam kažem hvala, da budete odgovorne kao što ste do sad bile jer vidim da ste žene koje ste sigurno spremne preuzeti odgovornost. Neka vam ovaj dio posla što odrađujete bude inspiracija za bolje sutra građana Petrinje.“

Gradonačelnik je također istaknuo kako je ovaj projekt važan za grad zato što prije svega daje jednu sigurnost i bolji pogled u budućnost samog grada, te dodao:

„Nastojao sam kao saborski zastupnik da pokušamo imati ono što je najvažnije i prije desetak, 12 godina kada sam sa udrugom „Naš život“ osigurao jedan dio sredstava iz Grada kao zamjenik gradonačelnika kako bi osigurali upravo ono što je najvažnije, da život dostojan čovjeka bude dostupan na svim dislociranim područjima Banovine. Mi smo dolazili volonterski, sami, Rada i ja u jednom kombiju, i sastajali ljude na dvorištima i na cesti gdje nisu imali kruha, gdje nisu imali struje niti vode, i postavlja se pitanje, dali biti ovdje u gradu Petrinji neka faca, gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika, pa i župan i saborski zastupnik a da imaš područje u kojem je nedostupno zdravlje, standard, život, kruh, namirnice, lijekovi, znači postoje negdje ljudi koji su sami, ljudske tragedije. Sudbine mogu samo otvoriti ovakva srca i kada postoje takva srca i onda mislim da je to prenošenje ljubavi i saznanja i novih spoznaja, i daje sigurnost prije svega svima njima koji će preuzeti odgovornost i komunikaciju između problema i naših sugrađana koji su ponekad ostavljeni, napušteni, zapušteni i sami sebi prepušteni. Mi moramo dati snažnu poruku da ovdje želimo dati ono što je najvažnije sigurnost svim ljudima i da pokušamo kroz Europske fondove dovući financijska sredstva, Fondova ima, novaca ima , grad se grad i siguran sam da ćemo biti zadovoljniji za koju godinu.“

– zaključio je gradonačelnik.

Edukaciju provode djelatnici Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, odnosno voditeljice Sonja Vrban i Hana Balić. Kroz ovaj projekt neposredno će se skrbiti o 100 starijih i nemoćnih osoba. Benefiti projekta su višestruki, zapošljava 28 osoba koje će ostvariti određeni staž, imat će kontinuitet dohotka te se smanjuje, kod nekih, i taj osjećaj siromaštva.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr