06.05.2019.
Službena Petrinja
   513
"Petrinja 1991. - 1995."

„Petrinja 1991. – 1995.“ naziv je izložbe ratnih fotografija Borisa Savića. Izložbu je u Galeriji Krsto Hegedušić u petak, 3. svibnja 2019. godine, otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Petrinje, Viktorija Kaleb. 

„Drago mi je da ovim fotografijama govorite istinu o Domovinskom ratu, to je trenutak vremena uhvaćen u slici i trajati će vječno, trajati će dok živi u našim srcima odnosno u pokoljenima kojima se prenesu događanja, istina o Domovinskom ratu. Svi znamo da se Domovinski rat pokušava već dva desetljeća relativizirati, možda pregrubo zvuči ali istinito, izjednačiti žrtvi i agresora i prikazati ga kao građanski rat što dakako nije. Svi koji su proživjeli ratne strahote 1991. znaju da se hrvatski narod samo branio i želio ostati svoj na svome. S ponosom ističem i to uvijek naglašavam da smo mi jedan od rijetkih naroda na svijetu koji nikada nije započinjao ratove a vrlo često se branio i to govori o dobrom genu, o dobroti hrvatskog naroda koji je baštinio uistinu božansku iskru koja ga drži da uvijek voli, brani i čuva svoje i svoga. Ponosna sam da mi danas u Petrinji koja je unatoč tim strahotama, znamo da je nakon Vukovara drugi grad po stradanjima, grad koji njeguje jako dobar suživot, svi imamo iste probleme u Petrinji, svi ih dijelimo, trudimo se biti maksimalno jedni prema drugima koliko je to moguće što bolji i to je lijepo. Zaboraviti Domovinski rat i naše pokojne branitelje nećemo nikada ali idemo s praštanjem, idemo s ljubavlju, idemo graditi još jednu ljepšu Petrinju.“

– rekla je zamjenica.

Boris Savić je fotoreporter, web designer i privatni poduzetnik. Od 1961. živi i radi u Sisku. Fotografijom se bavi od 1974. godine. Do sada je imao desetak samostalnih izložbi fotografija, te isto toliko grupnih. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata i medaljom »Bljesak«. Ratna događanja pratio je svakodnevno od Petrinje u kolovozu 1990. godine, pada Gline 1991., Kostajnice, Dubice, Petrinje, preko Bljeska do Oluje.

Izložbu svi zainteresirani mogu pogledati do 14. svibnja 2019. godine.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr