28.12.2018.
Službena Petrinja
   544
„Petrinjski betlemaši“ nastavili tradiciju na Badnjak

I ovog Badnjaka „Petrinjski betlemaši“ pohodili su domove Petrinjaca navješćujući Isusovo rođenje. Osim u svojoj Gajevoj ulici odakle običaj vuče korijenje, obišli su i nekoliko okolnih ulica, te obiteljsku kuću Darinka Dumbovića, gradonačelnika Grada Petrinje koji je još jednom naglasio značaj ovog blagdana i tradicije.

„Ovo je jedna prekrasna tradicija za grad Petrinju i za sve Petrinjke i Petrinjce jer su Badnja večer i Božić nešto posebno, pogotovo kada se događa u našem gradu. Ta posebnost nam uvijek otvara emocije i zato želimo osjetiti obiteljski ugođaj, da se osjeti ljubav i radost Isusova rođenja. Važno je da novu godinu započnemo s novom vjerom i snagom te pouzdanjem i svime onime što čovjeka ispunjava duhom. Znamo da su nam u ove dane stolovi bogati obiteljskim proizvodima i svime onime što ga krasi, ali isto tako moramo razmišljati da za Božić treba dati poruka da je obitelj na prvom mjestu. Nažalost danas su mnoge obitelji potrebite, mnoge obitelji nemaju ono što bi trebale imati i mislim da bi Božić i Nova godina trebali dati jednu snažniju poruku, da prepoznamo ljude koji nemaju te ih stavimo u prvi plan. Današnji Betlemaši su jedna baština koja ima svoje priznanje, to moramo čuvati i čvrsto držati u rukama. Zahvaljujem se svima koji su večeras bili u mome domu i želim da im Božić donese blagostanje, ljubav, zdravlje i sve ono što si požele.“

– zaključuje gradonačelnik.

Tradicija „Petrinjskih betlemaša" datira još od 19. stoljeća. Igrokaz se, uz božićne pjesme, sastoji od pet uloga: Anđeo, Bog, Adam, Eva i Vrag. Tekst koji izgovaraju Betlemaši plod je domaće narodne predaje temeljem čega su 20. srpnja 2015. godine, Rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine, iz sastava Ministarstva kulture Republike Hrvatske, proglašeni zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Hrvatske.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr