21.05.2019.
Službena Petrinja
   257
Potpisan sporazum o suradnji pri uspostavi i radu Veteranskog centra u Petrinji

U sklopu projekta „Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“ u sjedištu Ministarstva hrvatskih branitelja jučer, 20. svibnja 2019. godine, potpisani su sporazumi o suradnji s predstavnicima Daruvara, Petrinje, Sinja i Šibenika. 

Time se nastavlja najvažniji strateški projekt Ministarstva koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj iz kojeg je osigurano 328,8 milijuna kuna. Sporazum je u ime Grada Petrinje potpisao Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje:

„Zahvaljujem se Ministarstvu hrvatskih branitelja, posebno ministru Medvedu koji je dao jako puno napora sa svojim timom da ovi centri zažive. Znamo da je taj posao jako zahtjevan, da su dobre ideje uvijek dobrodošle, ali kad su one „mrtvo slovo na papiru“ onda ne vrijede. Kao gradonačelnik Grada Petrinje, saborski zastupnik i kao član saborskog Odbora za regionalni razvoj gdje sam bio uključen u puno stvari u vezi hrvatskih branitelja. Mogu reći da sam kao gradonačelnik stvorio maksimalne uvjete kako bi u prostoru planirali grad po mjeri i sve ono što bi trebalo doći u devastirane vojne objekte i u tom dijelu smo uspjeli. S druge strane smo oslobodili komunalni doprinos što god se bude radilo i plaćalo u gradu Petrinji i s treće strane priključak struje, vode, cestovne, parkirališne infrastrukture koje će biti više milijunske i koje ćemo osigurati kako bi bili dobri partneri u ovome projektu što znači život hrvatskih branitelja i sve ono u budućnosti što bi oni trebali dobiti kroz određene standarde. Kada ovakav jedan veteranski centar dolazi u grad Petrinju gdje se u gradu poslije Vukovara definitivno stvarala ista Domovina s izuzetnom velikim žrtvama, ali i kroz Koordinaciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata koji su dali sadržaj i možemo reći politički pritisak. Ovim se putem zahvaljujem na tome što smo to uspjeli dobiti jer je to nadgradnja standarda boljeg života Petrinje i cijele Banovine, a znamo da su to ogromne štete i zato dolazi do povratka investicija gdje se stvarala domovina i s time ćemo eventualno eliminirati priču da Domovine ima svuda samo ne tamo gdje je krvarila.“

Procijene troškova građevinskih radova za Petrinju iznose 82,7 milijuna kuna. Ministar Medved istaknuo je kako provedbom ovog projekta Ministarstvo unaprjeđuje sustav pružanja skrbi braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata EU sredstvima, što je doprinos ispunjenu vizije i strateških ciljeva.

Posebno je zahvalio gradonačelnicima gradova u kojima će se veteranski centri izgraditi:

„Zahvaljujem vam na svoj dosadašnjoj suradnji koja nas je dovela do ovog svečanog trenutka. Naša je suradnja već nekoliko godina iznimno uspješna, a danas ćemo joj dati i formalni okvir koji je nužan u ovom stadiju projekta, kada ispunjavamo zadnje preduvjete prije početka izgradnje centara.“

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr