19.02.2018.
Službena Petrinja
   220
Preventivna kampanja "Manje oružja, manje tragedija" održana u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića

U sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“ Policijska uprava Sisačko – moslavačka u suradnji sa Službom prevencije i Protueksplozijskom službe Ravnateljstva policije, te partnerima, u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića održala je danas preventivno – edukativne aktivnosti.

U sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“ Policijska uprava Sisačko – moslavačka u suradnji sa Službom prevencije i Protueksplozijskom službe Ravnateljstva policije, te partnerima, u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića održala je danas preventivno – edukativne aktivnosti. Učenici nižih razreda ovim aktivnostima upoznaju se s opasnostima koje prijete od minskoeksplozivnih sredstava, kao i načinom postupanja u slučajevima pronalaska opasnih predmeta, a predstavljena su im i školska minskoeksplozivna sredstva, te vježba sa službenim psom za detekciju eksploziva.

Podršku ovoj akciji svojim dolaskom dali su Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, Ivo Žinić, župan Sisačko – moslvačke županije, te Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje.

Gradonačelnik Dumbović zahvalio se svima koji sudjeluju u ovoj akciji, te dodao:

„Mnogi ratovi iza sebe ostavljaju posljedice koje su jako problematične. Ovo u Petrinji je prestrašno u slučaju da prioriteti za sva buduća razminiravanja u Hrvatskoj budu žrtve, da budu hrvatski branitelji, civilne žrtve, pirotehničari. Grad Petrinja je u samo jednoj ulici u Mošćenici izgubio 14 ljudi. Situacija je puno bolja. Moramo priznati da se jako puno napravilo i smatram da smo treba reći hvala onima najhrabrijima, a to su pirotehničari. Ako ste bili u Mošćenici vidjeli ste spomenik i da se ona lista poslije rata skoro približila žrtvama u ratu, pa znači da imamo veliki problem. Ponovno je cijena, u ovom području jednako velika kad je u pitanju život, znači razvoj, gospodarstvo i sve ostalo kao i opstanak stanovništva upravo je uvjet zbog mina i svega onoga što moramo imati za sigurnost.“ – rekao je gradonačelnik.

Ministar Božinović istaknuo je važnost same akcije:

„Vrlo je važno da djeci ovo pokažemo, pogotovo u ovim krajevima, koja su propatila u ratu, a u kojima se još do dan danas vide posljedice. Pogotovo kad govorimo o zaostalom oružju. Ovdje su osmišljeni posebni programi u službi za prevenciju Ministarstva unutarnjih poslova koja na jedan interaktivan način zainteresira za ono što im sutra ili u nekom trenutku može spasiti život. Ministarstvo provodi ove akcije diljem Hrvatske. Danas smo u ovoj županiji kako bi obilježili 20. obljetnicu Hrvatskog centra za razminiranje koji je dao jedan nemjerljiv doprinos razminiranju minskih zagađenih dijelova Hrvatske koji je i interesni cilj Europske unije koja sve više ulaže u razminiranje Republike Hrvatske. Posao koji je odrađen je ogroman, međutim ostaje još dosta posla pred nama. Sada nakon što su uglavnom razminirane poljoprivredne površine ide se u zahtjevnija područja, a to znači u šume, u brdovite dijelove Hrvatske pa tome posvećujemo veliku pozornost. Ulažemo sredstva, ulažemo u edukaciju stanovništva. Idemo dalje sa konačnim ciljem da Hrvatska postane minski dekontaminirana država.“

– zaključio je ministar.

Kampanja ‘Manje oružja, manje tragedija’ kontinuirano se provodi od 2007. godine, a ima za cilj senzibilizirati javnost i potaknuti građane na dragovoljnu predaju oružja, te utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima. Rezultati ove akcije ipak najviše govore o njenoj kvaliteti. Posljednji u nizu, oni od 1. rujna 2007., pa do 31. prosinca 2014. godine, kažu da su građani dragovoljno predali 3340,835 kilograma eksploziva, 9484 komada raznog oružja, 87691 komad raznih minsko-eksplozivnih sredstava i 3988457 komada streljiva raznog kalibra.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr