06.05.2019.
Službena Petrinja
   373
Promocija slikovnice „Slatkica“

Promocija prve hrvatske horor slikovnice za djecu pod nazivom „Slatkica“ održana je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja. Slikovnicu je napisao istaknuti petrinjski književnik i novinar Mario Lovreković - Lovra a ilustrirala ju je Ivana Švragulja, petrinjska slikarica i učiteljica likovne kulture. Izdavač slikovnice je udruga „Petrinjske staze“. 

Na predstavljanju slikovnice bio je prisutan i Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, sa zamjenicom, Viktorijom Kaleb.

U slikovnici se radi o horor priči prilagođenoj djeci vrtićkog uzrasta, radnje smještene u Petrinju, s tematikom, nažalost, vrlo dobro poznatom ne samo odraslima već i djeci. Mario Lovreković – Lovra otkrio je kako se rodila ideja o „Slatkici“:

„Na jesen 2017. godine je bio jedan roditeljski sastanak u vrtiću u grupi koju pohađa i moj sin. Odgajateljice Gordana Pećirko i Marija Pavelić su predložile da netko napiše neku strašnu priču za Halloween i onda je tu „uletio“ naš Toca koji je rekao kako imamo pisca i neka napiše on. Ja sam pokušao, bilo mi je malo teško dozirati tu stravu i sve ostalo ali u globalu napisao sam priču, poslao sam na procjenu i Gordani i Mariji, našoj Ivani Švragulji, svojoj teti Ljerki Jakovljević u Bjelovar koja je također odgajateljica i Mariji Juračić, profesorici koja je lektorirala i moj „Tanatos“, reakcije su bile pozitivne.“ Ivana Švragulja objasnila nam je kako su nastale ilustracije: „Nevjerojatnom brzinom sam to ilustrirala. Uživala sam stvarajući ilustracije Slatkice, naravno Maria sam konzultirala. Najveći problem mi je bio ustvari ilustrirati te mračne dijelove, to zaista je bilo strašno jer je djevojčica zarobljena u nekakvoj tami, nažalost to postoji, taj dio je bio grozan ali naravno kraj je sretan, dobro pobjeđuje zlo kako i treba biti u jednoj dječjoj bajki.“

– zaključila je Švragulja.

Udruga „Petrinjske staze“ slikovnice će darovati vrtićima i dječjim odjelima Gradske knjižnice i čitaonice u Sisačko – moslavačkoj županiji.

Promociju slikovnice uveličao je nastup Gradskog dječjeg zbora HPD „Slavulj“ Petrinja voditeljice Vesne Brebrić te izlaganje radova slikarice Ivane Švragulje.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr