05.08.2018.
Službena Petrinja
   177
Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

U župnoj crkvi sv. Lovre održano je svečano misno slavlje za Domovinu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti kojeg je predvodio župnik Josip Samaržija. Gradonačelnik Grada Petrinje, Darinko Dumbović također je sudjelovalo na misnom slavlju te „Mimohodu pobjede, ponosa i slave“ koji je iz petrinjskog gradskog parka išao prema središnjem spomeniku pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku.

„Ovo je povijesni događaj koji je izuzetno važan i u kojem se prisjećamo svega onoga kada je Petrinja dala jedan ogroman doprinos. Nije samo grad dao doprinos nego i cijelo petrinjsko područje, od Pokuplja i Pounja do područje od Kupe, Save do Une. Obitelji poginulih branitelja i svi poginuli hrvatski branitelji nose ono najgore u sebi i u svom srcu, to živi s njima. Ali to živi i sa svima nama ostalima koji smo prošli Domovinski rat i koji smo na ovom području dali sve od sebe da ovdje ostanemo živjeti. Ovdje moramo otvoreno razgovarati o tome što se Petrinju zaobilazi jer još uvijek u Hrvatskoj nismo dobili svoje pravo mjesto, da netko dođe iz srca ovdje i da ostane te kaže kako je Petrinja drugi grad po razaranju. Sva područje koja sam nabrojio su uništena i devastirana te za njih tražimo mjesto. Ne tražimo financijsku pomoć nego da nas se sjete i da im budemo u srcu, te da osjete da ovdje nema glamura, Vukovar, Knin, oni su postali glamur Domovinskog rata u kojem su pokazali da su dobili dosta toga, a Petrinja nije. Ja ću to ponavljati i neću vise stajati na tome i pomiriti se s tim jer ovdje ima jako puno žrtava i zato mi je žao što se vrh države ne može niti jedanput sjetiti i posjetiti Petrinju. Ovdje je bio prvi predsjednik Republike Hrvatske, doktor Franjo Tuđman, 91. godine, došao je u Petrinju odnosno Pecki gdje je dao poruku ljudima, ratnicima, borcima i svim dragovoljcima Domovinskog rata, da je uz njih. Dosta mi je šutnje, smatram da moraju doći i ovdje te se pokloniti hrvatskim braniteljima kao što je to napravio i predsjednik dr. Franjo Tuđman, a ja njih ne vidim. Nadam se da će dobiti ovu moju poruku.“

– gradonačelnik Dumbović je rekao.

Cjelodnevni program završen je na gradskom kupalištu u Petrinji na kojem je gradonačelnik Dumbović podijelio porcije gulaša za sve prisutne građane, nakon čega je posjetio i kupalištu u Mošćenici na koje su se Mošćenićani okupili nakon „Mimohodu pobjede, ponosa i slave“ na kojem su sudjelovali.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr