21.07.2018.
Službena Petrinja
   959
Sportski susreti branitelja u Mošćenici

Ispred Mjesnog odbora u Mošćenici, danas su paljenje svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata iz Mošćenice. Uz Udruge, Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje položio je cvijeće i zapalio svijeću u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, a molitvu je predvodio đakon Vjekoslav Uvalić.

Nakon polaganja svijeća svi prisutni su se uputili ispred Hrvatskog doma Marina Držića u Mošćenici, gdje je nakon himne i minute šutnje za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, gradonačelnik Dumbović održao uvodni pozdrav.

„Kada sam u Mošćenici onda se uvijek najviše prisjećam Domovinskog rata. Sada kad smo bili ispred spomenika hrvatskih branitelja, odnosno braniteljica za koje smo nedavno otvorili Trg mislim da je to jedna trajna vrijednost i spomen na žene koje su dale jedan ogroman doprinos u Domovinskom ratu. To me sjećanje vratilo 27, 28 godina unazad gdje sam vidio jako puno hrvatskih braniteljica i upravo na ovom našem prostoru grada Petrinje i Mošćenice se branila i stvarala domovina. U tom trenutku vjerujte mi, ne znam koliko je ljudi vjerovalo da ćemo mi ovdje uspjeti u Mošćenici kada nas je ostalo dvadesetak u Hoslovoj kući, jako malo, a najviše su vjerovali hrvatski branitelji, to ste vi koji ste tu, vi ste najviše vjerovali u domovinu da ćemo uspjet. Takvo zajedništvo gdje nije bilo u pitanju tko će kada otići u obranu, uzeti pušku, braniti i stvarati domovinu, to je prostor Mošćenice, uz ova dva spomenika na kojima smo se naklonili koji govore što je Mošćenica dala za Hrvatsku. To je jedna snažna poruka domovini i onda si postavljamo pitanje koliko, gdje ima domovine. Nama uvijek ovdje fali domovine da bi imali ono što je najvažnije, sve kao i ostali, da bi imali zajedništvo. Zajedništvo je to od 91. s kojim možemo povući paralelu do 95. gdje smo imali jednu erupciju onoga što je stvaralo domovinu. Poslije smo dugo čekali da naša reprezentacija napravi jedan rezultat, da uđemo u finale i da se osjeti opet zajedništvo. Đakon je maloprije rekao da nas nema, vidimo jedne te iste i to je ono iz čega moramo izvući poruku, moramo vidjeti kako i na koji način senzibilizirati ljude koji su na ovim prostorima dali ogroman doprinos. Ja se zahvaljujem vama, zahvaljujem se svima koji su kroz Mošćenicu prošli u Domovinskom ratu i koji su ostavili jedan veliki trag, to je bila Mošćenica, to je bila Hrvatska i siguran sam da sve što u budućnosti imamo za izgraditi da to moramo zajedno. Danas vidimo u Mošćenici da svake godine možemo napraviti više i samo više, samo zajedničkim radom moramo imati poznatu Mošćenićku mukotrpnost koju smo imali kada smo stvarali prvu liniju koja je bila ostala na ponos svima nama. U skoro vrijeme vjerujem da ćete svi skupa dati bolju i jaču snagu za sve generacije koje dolaze u lijepu našu domovinu, Mošćenici i Petrinji. Neka ovaj turnir koji je tradicionalan, koji pokazuje da se naše hrvatske braniteljice i branitelji okupljaju i daju poruku koju mi svi skupa moramo cijeniti i poštivati."

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr