05.07.2018.
Službena Petrinja
   716
Svečani doček 1. hrvatskog kontingenta iz NATO aktivnosti u Republici Litvi
U vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji organiziran je svečani doček 1. hrvatskog kontingenta iz NATO aktivnosti u Republici Litvi. Kontingent broji ukupno 181 pripadnika, a glavninu snaga čine pripadnici Mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne „Tigrovi“ Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Hrvatski kontingent u Republici Litvi bio je angažiran sedam mjeseci, a smješten su bili na vojnom poligonu „Rukla“, 110 km sjeveroistočno od Vilniusa. Uz brojne uvažene goste svečanom dočeku prisustvovao je i Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje:

„Ponosan sam danas što zajedno dočekujemo 1. Hrvatski vojni kontingent iz Nato aktivnosti u Republici Litvi, ponosan sam na svoju Hrvatsku i Petrinju. Ukupno je čujem 27 mojih Petrinjaca, svakom gradonačelniku bi bilo na čast da među svojim žiteljima ima ovako hrabre i časne ljude. Petrinja stvarno može mirno spavati kad ima i našu vojarnu Pukovnika Predraga Matanovića i ove mlade vojnikinje i vojnike, časnice i časnike. Svi ste nas zadužili sada u miru i hvala vam što Hrvatska može računati na vas, ali i mi u gradu kod elementarnih nepogoda i kriznih situacija što vas imamo blizu. Također hvala lijepa i zapovjednicima na sjajnom ustroju i dalje služite časno domovini.“

– rekao je gradonačelnik.

Bojnik Marko Krpan, zapovjednik 1. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi je istaknuo:

„Tokom sedam mjeseci smo imali prilike svakodnevno uvježbavati i trenirati naše već uvježbane procedure sa ostalim sudionicima aktivnosti, to su bile Oružane snage Republike Njemačke, Francuske, Nizozemske i Belgije gdje smo zaista pokazali svu sposobnost hrvatskog vojnika, svu moć hrvatske tehnike, opreme kojom raspolažemo i naučene lekcije koje smo prikupili i spremni smo prenijeti na buduće daljnje pripadnike koji će sudjelovati u sličnim ili istim aktivnostima u budućnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske."

Na pitanje novinara možemo li se pohvaliti u odnosu na druge, bojnik je odgovorio:

„Nezahvalno je isticati se po bilo čemu, mi smo dio NATO –a, svaka članica ima svoje pozitivnosti i negativnosti, mi smo punopravna članica NATO –a i zaista kao i takvi i jesmo u NATO –u . Od svih partnera koji su bili tamo s nama prepoznata je naša motivacija, naša profesionalnost, naš pobjednički mentalitet koji još uvijek nosimo sa sobom to je zaista prepoznata i kao takvi smo ostali tamo i zapamćeni i tako će dočekati sljedeće pripadnike Oružanih snaga koje će doći tamo u budućnosti. Satnija koja je bila okosnica tijekom ovih sedam mjeseci je zatvorila cijeli ciklus obuke, od pojedinačnih zadaća, skupnih zadaća, desetina, vod satnija, do integracijske obuke s ostalim sastavnicama borbene grupe. Proveli smo kompletan spektar obuke, od pojedinačnih do najvišeg oblika obuke, to je tzv. taktička vježba s bojevim gađanjem i sama vježba sebo strike koja je ujedno bila i ocjenjivanje borbene grupe gdje smo ocijenjeni kao borbeno spremni, cjelokupno borbena grupa.“

– zaključio je bojnik Krpan.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov ovom prilikom uputio je čestitke cijelom kontingentu:

„Želio bih još jednom čestitati cijelom kontingentu, na čelu s bojnikom Krpanom koji je izuzetno profesionalno i odgovorno vodio ovu ojačanu satniju, cijeli kontingent u Litvi, svaka čast. Ja sam jučer rekao da smo zaslužili pohvale od naših saveznika, osobito od zemlje domaćina što posebno znači i u tom smislu još jednom zaista pohvale i čestitke svima pripadnicima kontingenta a naročito ovoj satniji koja dolazi iz bojne Tigrovi, koja je sljednica naše Prve gardijske brigade Tigrova koji su i ovaj put pokazali u tom znatno mlađem sastav, i vojničkom i časničkom, da su zaista vrhunski profesionalci i pravi domoljubi.“

Ovom prigodom dodijeljene su pohvale i nagrade najboljim pripadnicima kontingenta – TTO. Na kraju je služena Sveta misa zadušnica za pokojnog razvodnika Maria Pavišića, preminulog na dužnosti u Republici Litvi.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr