05.08.2019.
Događaji
Službena Petrinja
   309
U Petrinji svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnica ZNG-a Petrinja

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, te 28. obljetnica ZNG-e Petrinja započelo je misnim slavljem. Današnjem obilježavanju prisustvovali su Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje sa zamjenicima Viktorijom Kaleb, Branimirom Bešlićem te predsjednik Gradskog vijeća Nenad Radošević. 

Nakon misnog slavlja obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, branitelji koji su sudjelovali u obrani domovine, predstavnici gradskih vlasti, policije, vatrogasaca, članovi braniteljskih udruga i ostali građani krenuli su Mimohodom pobjede, ponosa i slave gradskim ulicama prema spomeniku pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima gdje su se spojili s kolonom koja je krenula iz Mošćenice.
Kod spomenika svijeće su zapalili i vijence položili obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, gradonačelnik Dumbović sa suradnicima, pripadnici vojske, policije i vatrogasaca te ostale udruge s područja Grada Petrinje.

Nakon završetka prigodnog programa, molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje kod spomenika predvodio je đakon Vjekoslav Uvalić .

Gradonačelnik Dumbović zahvalio se svima koji su položili vijence i zapalili svijeće i samim time odali počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, jer to je za grad Petrinju veliki događaj, pa nastavio:

„Na ovom prostoru imali smo jednu od najvećih borbi i proboja u Domovinskom ratu. Jutro je bilo prestrašno, ostali smo bez tri zapovjednika, u jednom trenutku vojska je potonula, ali digli smo se i znali smo da imamo zajednički cilj. Danas smo ovdje prije svega kako bi odali svoje poštovanje prema svim poginulim hrvatskim braniteljima, civilnim žrtvama, prema svima onima koji su ranjeni i koji su nestali u Domovinskom ratu. Danas smo ovdje kako bi vratili sjećanje i da podsjetimo što je grad Petrinja bila u Domovinskom ratu. Grad Petrinja je u Domovinskom ratu za Hrvatsku dala sve, nismo mogli dati više nego što smo dali, to govore ova imena i prezimena na svim spomenicima. Ovdje su ljudi koji u sebi nose Domovinski rat, Oluju,Dan hrvatskih branitelja. Ovdje su se stvarala Domovina Hrvatska i stalno ću ponavljati, domovine ima svuda samo je nema ovdje gdje smo je stvarali. Naša županija zaostaje u razvoju i gradu Petrinji trebaju gospodarske oluje u državi koja će imati osjećaj za prostor i za ljude koji su stvarali domovinu. Jasno treba reći da nam treba radna i financijska oluja s čim smo ovdje zapostavljeni. Zapostavlja se Petrinja, s obzirom na Vukovar, Knin. Moramo si postaviti pitanje „Zašto?“, moramo mijenjati politike. Osjetili smo samo protokolarnu Petrinju, a oni koji ovdje trebaju bit, nema ih, a pozvani su.“

Gradonačelnik Dumbović je nadodao kako nikada ne smijemo zaboraviti na naše branitelje koji su ponosno i hrabro branili našu Domovinu.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr