"> " />
   02.07.2018.
Službena Petrinja
   589
U spomen na Stjepana Vrđuku u Mošćenici održana "Večer tambure uz Kupu"

U organizaciji HKUDA Mošćenica, Mjesnog odbora i Udruge Kupa A.M.J., te pod pokroviteljstvom Grada Petrinje po prvi puta se organizirala "Večer tambure uz Kupu"

U organizaciji HKUDA Mošćenica, Mjesnog odbora i Udruge Kupa A.M.J., te pod pokroviteljstvom Grada Petrinje po prvi puta se organizirala "Večer tambure uz Kupu".

Manifestacija je zamišljena kao večer u spomen na prvog osnivača tamburaškog sastava u HKUDU Mošćenica Stjepana Vrđuku.

Nažalost vremenske prilike nisu dozvolile da to ujedno bude i otvorenje Kupališta u Mošćenici pa je priredba održana na igralištu kod škole.

U sklopu ove večeri osim domaćina nastupili su Tamburaška sekcija Mošćeničana, Folklorni ansambl Petrinjčica, Tamburaški sastav Janko Stjepušin iz Martinske Vesi i Pjevački zbor iz Čakovca.
Podsjetimo HKUD Mošćenica je postalo jedno od najbrojnih društava na petrinjskom području. U posljednje vrijeme sustavno su radili na podmlatku pa broje oko 60 djece koja djeluju u skupinama od 5-8 g., te od 9-13 g.

Odraslih je trenutno 70 u društvu, na što su mošćeničani ponosni.

U ime domaćina nazočne je pozdravila predsjednica mošćeničkog društva Seliha Ferenčak koja je zahvalila na dolasku i poželjela dobrodošlicu gostima.

Podršku ovoj manifestaciji, ali i spomen pokojnom Stjepanu Vrđuki dao je i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, koji je pohvalio namjeru i održavanje riredbe, te je izjavio:

„Večeras smo gosti nečega što je prvi puta u Mošćenici. Ova jedna dobra manifestacija se treba nastaviti da imaš prijatelje koji dolaze, koji čuvaju pjesmu i tambure i koji uz jedno dobro i kvalitetno druženje daju jednu dobru i jasnu poruku da život ide dalje i da splet različitih okolnosti, splet raznih pjesama, daje jednu prekrasnu priču u kojoj je Mošćenica domaćin. Mošćenica se okreće prema životu, kulturnom i tradicionalnom životu, čuva baštinu i sve ono što smo naslijedili od svojih baka i djedova. To treba držati u svojim rukama, Stjepan Vrđuka nas je naučio pjevati hrvatske pjesme, po prvi puta smo 1971.g. godine čuli "Vilu Velebitu," i "Savka i Mika - to je naša dika " i to moramo pamtiti.“

emotivno je dodao Dumbović.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr