"> " />
   16.07.2018.
Službena Petrinja
   1067
U subotu, 14. srpnja 2018. godine, održala se obljetnica stradanja župljana sv. Antuna Padovanskog pod nazivom „13. srpanj 1991.“

U subotu, 14. srpnja 2018. godine, održala se obljetnica stradanja župljana sv. Antuna Padovanskog pod nazivom "13. srpanj 1991." . Obljetnica se održala ispred spomenika u Hrvatskom Čuntiću te se nastavila u Peckom, Dragotincima, Kraljevčanima i Prnjavoru Čuntićkom.

Na obljetnici je prisustvovao i gradonačelnik Darinko Dumbović.

Mogu reći da je danas nekako poseban dan, koji je nabijen sjećanjima i emocijama. Kada vidim ovu kolonu ljudi koji idu u miru, blagostanju, povorci u kojoj se osjeća sjećanje, ljubav i sve ono što smo proživjeli u zadnjih 27 godina, sve to povezuje ove ljude. Kada pogledamo koliko je ovaj prostor kroz povijest imao ogromnih uspona i padova u zadnjih sedamdeset, osamdeset godina, koji su sve ratovi prošli kroz ove prostore, ovih pet sela, pet križeva, pet poklona s kojima smo se mi danas poklonili i odali pijetet. Ove ploče govore više od svega, ploče koje su od 41. godine do 91., 45., 95. to je ono što ovdje narod ima jednu strašnu energiju, energiju da ostanu i dalje tu te da imaju ljubav za svakog čovjeka. Imali smo 91. godine priznanje Hrvatske, to je bio jedan krasan, fantastičan dan koji može doživjeti domovina. Imali smo i Oluju, vratili smo se i zajednički nastojimo obnoviti sva garišta i to je bilo nešto posebno. Danas sam dao poveznicu finala svjetskog prvenstva u kojem možemo reći da smo ponovo svi skupa na istom tragu, to je ono što je dobro, svi smo se dobro pripremili da navijamo i svi smo u sjećanjima kako je ta reprezentacija uspjela, oni su otišli iz Hrvatske, ali su se oni i okupili, to može samo domovina, domoljublje. Da nemaš domovinu, nemaš ni u srca, domovina ti je jedina, bez nje nema alternative i zato mislim da ovaj narod može dati poveznicu da je domoljublje kroz domovinu vratiti se na ovu grudu, ne zaboraviti svoje djedove, pradjedove. Domoljublje je da si došao ovdje, da si obnovio svoje zgarište. Domoljublje je da danas možemo reći da sve ono što želimo napraviti dobro za domovinu, a to su poginuli hrvatski branitelji, civilne žrtve, nestali i svi oni koji su ugradili temelje u domovinu, od njih je krenulo domoljublje, to moramo poštivati i to se ne smije zaboraviti.

– rekao je gradonačelnik.

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr