Otvoren novoizgrađeni vodovod na relaciji Katinovac - Crni potok u općini Topusko

Svečanom otvorenju vodovoda za tri stotine stanovnika općine Topusko na relaciji sela Katinovac – Crni Potok uz brojne uvažene goste prisustvovao je danas i Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje i zastupnik u Hrvatskom saboru. Gradonačelnika Dumbovića pozvao je Vlado Muža, načelnik općine Topusko, koji se ovom prigodom i zahvalio gradonačelniku na nesebičnoj pomoći u ostvarivanju projekta.
„Svojim iskustvom, koje imamo, pomogli smo načelniku Muži kako se može probiti, kako se mogu zadovoljiti uvjeti i kako imati uvjete da bi se došlo do cilja. To je velika stvar i vrlo dobra suradnja na lokalnoj razini i ono što se može pokazati na lokalnoj razini je da su ovdje napravljena dobra djela i ta dobra djela su prije svega abeceda komunalne infrastrukture. Komunalna infrastruktura: voda, odvodnja, struja, cestovna infrastruktura, abeceda su života i opstanka na ovom području, a kada pogledamo što su nam resursi vidimo da je ovdje voda jedan ogroman resurs s kojim raspolažemo. Ako imamo stotine izvora, ljudi si postavljaju pitanje kako ovdje ne možemo iskoristiti to i imati svoju pitku vodu. Pitka voda je nešto što daje sigurnost, opstanak, daje život i garanciju civiliziranog društva. S druge strane, kada pogledamo što znači živjeti u „bermudskom trokutu“ od Kupe, Une i Save, u kojem je, da ne kažem, nestao čovjek, ali je nestalo radno mjesto, nestaje život, onda moramo jasno reći da mi u Europskoj uniji moramo postaviti standarde na način da pokažemo da ne želimo u Europi biti statistika , ne želimo biti broj kao što smo bili 90-tih za pregovore, ovdje želimo imati trajne europske činjenice i vrijednosti kroz standarde. Znamo da bi cijelo ovo vodoopskrbno područje trebalo imati standarde što je 2,5 milijuna litara u sekundi, što znači da je to jedno vodoopskrbno područje. Ne želimo biti ničije, nego vlastito područje, u vlastitom interesu s kojim će raspolagati ovi ljudi, ovi žitelji, ovi načelnici i gradonačelnici i svi ostali koji imaju taj resurs. Moramo ga imati čvrsto u rukama i nikome ne dati.“ – rekao je gradonačelnik nakon svečanog puštanja vode na prvom hidrantu u Katinovcu.
Podsjećamo, riječ je o više od 30 kilometara vodovoda. Projekt je vrijedan blizu 500 tisuća kuna od čega u njemu Topusko sudjeluje sa 179 tisuća kuna, dok su Hrvatske vode sufinancirale projekt s 318 tisuća kuna.