10 godina borbe Darinka Dumbovića za zaštitu Banovine

tjes1

„Darinko Dumbović: 10 godina borbe za zaštitu Zrinske, Hrastovičke i Trgovske gore (2007.-2017.)“ bila je tema konferencije za medije koju je danas Darinko Dumbović, gradonačelnik grada Petrinje i zastupnik u Hrvatskome saboru održao uz Petrinjčicu u Zelenoj dolini.
Što je bio povod ovoj konferenciji gradonačelnik Dumbović je rekao: „Prije nekoliko dana sam dobio poziv od župana da se pridružimo svi gradovi i općine ovog dijela, jednoj inicijativi kako bi trebalo u budućnosti zaštiti Zrinsku goru, ostao sam na neki način pogođen jer prvi put u životu čujem od HDZ-ovog župana gospodina Žinića, a i dijela gradonačelnika i načelnika, da su bilo kad pokrenuli inicijativu da bi bilo što ovdje zaštitili. Zanima me od čega žele zaštiti Zrinsku, Trgovsku i Hrastovičku goru, jer oglušili su se kada smo pozivali da se ovo zaštiti, bili su suzdržani. Prije deset godina sakupio sam četiri tisuće potpisa kada su se također mnogi političari oglušili i nisu shvatili što nas čeka. Ne samo u devastaciji ovog prekrasnog prostora, nego i ono što se nagovještavalo da ćemo biti destinacija nuklearnog otpada. To je za mene bilo neprihvatljivo da danas dođem u Županiju i da se bavim jednom vrstom salonske politike. 
Kada je trebalo stati iza projekta NE nuklearnom otpadu onda se u gradu Petrinji nije pojavio niti jedan čelnik HDZ-a, nitko se nije pojavio osim gospodina Perovića, kao načelnika Lekenika, a tri – četiri dana prije su dali suglasnost da stavimo markicu i da se nađemo u Petrinji da napravimo tiskovnu. Znači svi skupa smo trebali imati tiskovnu i nitko nije došao! A nije bilo kampanje niti lokalne niti parlamentarne, znači radilo se samo o nuklearnom otpadu i neposrednoj zaštiti ne samo Trgovske gore, nego i Zrinske i Hrastovičke gore i svih vodotokova.
Ovo što danas proživljavamo ovo mogu raditi samo Mlečani, ovo nisu Hrvati koji rade ovaj posao. Oni iza sebe ostavljaju gudure, promijenjen krajobraz, ostavljaju pustoš. Oni su neposredno na rubu Petrinjčice napravili devastaciju prostora gdje su nekada dolazili izletnici i kupali se i uživali u ovoj prirodi. Ovo je uništeno. To više ne mogu vratiti kako je bilo.
Bilo bi najbolje da nas ne diraju, bilo bi najbolje da nas s razine Županije ne pomažu jer ništa ni ne pomažu i sa svih razina države da one odluke koje trebaju donijeti da ih uopće ne donose i neka si nađu prostora gdje bi mogli svoje frustracije i svoje želje i sve one što su namjeravali napraviti da se maknu s Banovine i Sisačko-moslavačke županije. Ovo je definitivno neprihvatljivo i drago mi je što ovih deset godina borbe za zaštitu i Hrastovičke, Zrinske i Trgovske gore, mogu pokazati i slikom i tonom, a svi političari koji se javljaju sad, deset dana pred izbore, kako bi bili neka priča za zaštitu Zrinske gore je smiješno, žalosno i nije dobro za politiku.“
U ime Udruge Zrinska gora Vladimir Demetrović, dopredsjednik Udruge, zahvalio se gradonačelniku na potpori i nastojanjima da se očuva ovaj kraj, te je rekao: „Zrinska gora kao značajna prirodna znamenitost prepoznata je još 2008. Od strane znanstvenika Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i drugih znanstvenika koji su nakon okruglog stola kojeg smo organizirali u Petrinji temeljem njihova znanja i znanstvenih radova pokrenuli postupak zaštite Zrinske gore. Do danas nažalost nije bilo sluha za sve te vrijednosti. Napravljeni su mnogi razvojni projekti koji u svakom slučaju omogućavaju razvoj ovog prostora Banovina a rade se i projekti na valorizaciji ekološke proizvodnje. Na ovom prostoru ostalo nam je jedino poljoprivreda i to ekološka poljoprivreda. Ovo nije bitka samo za zaštitu prirodnih vrijednosti, već je bitka za zaštitu resursa, drvne mase koja se devastira, odvozi i prodaje kao čista sirovina izvan ovog prostora a također i vrijednosti koje nam daje pčelarstvo, gdje smo pokrenuli i postupak ispitivanja kestenova meda koji se pokazao kao jedan od najljekovitijih pčelinjih proizvoda na svijetu. Sve su to mogućnosti koje bi ovom kraju dale gospodarski razvoj, ali nažalost institucije koje se bave ovom problematikom i koje bi trebale pokrenuti zaštitu ni dan danas nisu reagirale kako treba.
Mi ćemo zahvaljujući gradonačelniku koji je pokrenuo kampanju u borbi protiv odlagališta nuklearnog otpada i drugih odlagališta nečistoće i smeća, pokrenuti priču i nastaviti borbu i dalje. 
U ime udruge Zrinska gora zahvaljujem Gradu Petrinji na svesrdnoj pomoći koju nam daju u našem nastojanju da zaštitimo i valoriziramo ekonomske i prirodne vrijednosti i mogućnosti razvoja našega prostora – dopredsjednik Udruge Zrinske gore.“

tjes2

 

tjes3

 

tjes4

 

tjes5