Proslava svetoga Bartola u Hrastovici

hra7

Proslava svetoga Bartola u Hrastovici i  tradicionalno je započela odavanjem počasti polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća ispod Križa za poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata. U ime Grada Petrinje poginulima i nestalima se poklonila Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika.
„Evo nas na još jednoj komemoraciji za naše heroje Domovinskog rata, mladiće poginule na tlu Hrastovice. Evo nas u Hrastovici i na dan nebeskog zaštitnika sv. Bartolomeja, Bartola ili Nikodema, sveca koga se prikazuje kako u ruci drži svoju vlastitu oderanu kožu. U Ivanovom Evanđelju Isus vidjevši Natanela kaže: " Evo istinskog Izraelca u kojem nema prijevare" - evo mladića Hrvata u kojima ne bijaše prijevare! Sveti Bartol podsjeća nas sve na razborito i odlučno djelovanje. Mi se danas možemo upitati gdje je Hrvat u kojem caruje Istina, gdje su ljudi jasnih moralnih načela i djelovanja, gdje se to mladi mogu uposliti a da nemaju političku ili koju drugu vezu, gdje se to poštuje obitelj i daje sve od sebe da se zaštiti, da joj se pomogne i omogući dostojan život, gdje su ti uvjeti da umirovljeni mogu živjeti od svog teškog minulog rada, gdje su to autentični kršćani što bi za svoju vjeru, naciju i obitelj bili spremni umrijeti?! I danas se Hrvati mogu prikazati poput sv.Bartola - ogoljeni do koze.“ – rekla je zamjenica Kaleb te pozvala hrvatski narod: „Oj hrvatski narode probudi se iz letargije, iz ravnodušnosti, iz depresije, da sutra Gospodin svakom od nas može reci; evo pravog Hrvata ( Hrvatice) u kojoj nema prijevare!“
Nakon polaganja cvijeća u župnoj crkvi služena je blagdanska sveta misa, a obilježavanje svetoga Bartola nastavilo se poslijepodnevnim programom od 17.00 sati služenjem Svete mise, u 18.00 sati počeo je tradicionalni kulturno-umjetnički program pod nazivom „Bartolovski susreti“ i od 20.00 sati nastavilo se pučko veselje uz glazbenu skupinu „Meteori“.

 

hra1

hra2

hra3

hra4

hra5

hra6