"Ne zaboravimo!" izložba fotografija Petrinja u Domovinskom ratu

dsv1

Izložba fotografija Petrinja u Domovinskom ratu pod nazivom „Ne zaboravimo!“ svečano je otvorena u prostorima Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru. Organizatori izložbe su članovi Udruge ratni veterani, veterani Domovinskog rata Grada Petrinje i Ogranka Matice hrvatske u Petrinji, uz pokroviteljstvo Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Petrinje. Izložba obuhvaća fotografije nastale uoči, tijekom i nakon Domovinskog rata u Petrinji i na Banovini. Kako je istaknuo Zlatko Iskrić, predsjednik Udruge, fotografijama žele u Vukovaru, mjesto najvećih junaštava i najvećih stradanja u Domovinskome ratu, upoznati posjetitelje sa stradanjima u Petrinji. Vladimir Krpan, u ime autora izložbe, između ostalog je rekao: „Vukovar je u svijetu prepoznat po Domovinskom ratu, dok je Petrinja s druge strane dosta zapostavljena jer malo ljudi zna da je Petrinja iza Vukovara drugi najveći grad po broju žrtava i materijalnim razaranjima. Petrinja ima mnoštvo sličnosti s Vukovarom iz tog vremena, ali ima i velikih razlika. U Petrinji se nisu vodile tako velike bitke, nema groblja tenkova, nema ni junaka kakovih je imao Vukovar ali je Petrinja prošla što Vukovar nije, a to je „Oluja“. Dan povratka u oslobođeni rodni grad je nešto neopisivo, to je trenutak za koji je vrijedilo živjeti.“ 
Izložbu je otvorio Stjepan Sučić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, a svojim izvedbama događaj su uveličali članovi Muškog vokalnog ansambla „Slavulji“. Uz brojne goste iz Petrinje i Vukovara, svačanosti su prisustvovali i uputili dobrodošlicu u ime gradonačelnika Grada Vukovara, Tomislav Josić, savjetnik gradonačelnika za branitelje, te Krunoslav Šeremet, ravnatelj Memorijalnog centra, a u ime Grada Petrinje Natalija Antić Bjelac, privremena pročelnica Ureda gradonačelnika.
Izložba će u Memorijalnom centru biti postavljena do 18. rujna 2017.g.
Nakon otvorenja izložbe sudionici su se uputili do Memorijalnog groblja hrvatskih branitelja gdje su se poklonili i odali im počast položivši cvijeće i zapalivši svijeće, uz Ave Mariju petrinjskih "Slavulja".

 

dsv2

dsv3

dsv4

dsv5

dsv6

dsv9

dsv10

dsv11

dsv12

dsv13

dsv14

dsv22

dsv33

dsv44

dsv66