13.02.2019.
Službena Petrinja
   486
Završena prva faza obnove kuće Jurinac u Brestu

Gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović jučer, 12. veljače 2019. godine, je posjetio kuću Jurinac u Brestu, koja je jedna od najznačajnijih drvenih kuća, odnosno drvenog tradicijskog graditeljstva Banovine. 

Datira iz 17. odnosno18. stoljeća kada je prvobitni tip kuće imao oblice i bio u pravilu valorizacijski najznačajniji tip kuće ovog kraja. Igor Cindrić konzervator Konzervatorskog odjela u Sisku, Ministarstva kulture za Sisačko-moslavačku županiju zajedno s gradonačelnikom i suradnicima obišao je ovaj posjed, te razgledao realizaciju obnove. Sanacija kuće Jurinac kandidirala se 2015. godine, a 2016.g. počeli su radovi.

Za sanaciju donirano je ukupno 640.000,00 kuna od toga 400.000,00 kn Ministarstvo kulture, a preostalih 40.000,00 kn Grad Petrinja. Izvođači radova bili su tvrtka GME uslužni obrt Davora Vrbaneka.
Gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović rekao je kako je do sada napravljen veliki posao za kuću Jurinac, te nastavio:

„Postavljala su se mnoga pitanja što će se poduzeti u vezi te kuće. Kuća je bila devastirana i napuštena međutim na ponos baštine ovoga kraja Pokuplja moramo sačuvati tradiciju jer su te vrijednosti trajne koje bi trebale ostati. Mislim da je ovo jedan reprezentativni prostor gdje se mogu prikazati svi sadržaji baštine, te da još treba jako puno toga uložiti. Očekujem podršku Mjesnog odbora, svih Udruga koje se bave kulturom, tradicijom, običajima i da sa svojim idejama daju svoj doprinos kako bi mogli povući nova sredstva iz EU fondova. Priča koja vrijedi za kulturu, tradiciju i običaje i za baštinu, koja bi trebala prezentirati trajne vrijednosti ovoga kraja kroz narod, KUD-ove i sve ono što gajimo ka tome. Očekujem da ćemo se uspjeti dogovoriti za budući projekt.“

– zaključio je gradonačelnik.

Igor Cindrić je tijekom obilaska dodao:

„Stručno rečeno obavili smo statičko konstruktivnu sanaciju, odnosno statičku obnovu gdje smo kuću ustabilili kao i cjelokupan komplet kuće s prigradnjom te smo je konsolidirali statički i kuća je sad nakon dugog niza godina dobila temelj. Svi loši dijelovi zamijenjeni su novima, istovjetnima gdje je rađeno po najvišim standardima konzervatorske struke. Kuća je sada spremna za slijedeću fazu u budućnosti koja bi se trebala dogoditi da se dobije i izradi projekt prezentacije kulturnoga dobra. Grad Petrinja bi trebala početi razmišljati, odnosno dati sadržaj ovome kulturnom dobru. Radovi su trajali sedam do osam godina, nažalost radilo se sa sredstvima koja su bila na raspolaganju, a to je bilo financiranje od strane Grada Petrinje isto tako i Ministarstva kultura u Programu zaštitnih radova za svih tih zadnjih par godina.“

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr