09.03.2018.
Službena Petrinja
   506
Održan sastanak Stožera civilne zaštite Grada Petrinje

U Maloj vijećnici Grada Petrinje danas je održan sastanak novo imenovanog Stožera civilne zaštite Grada Petrinje na temu provođenja mjera i aktivnosti civilne zaštite u velikim nesrećama i katastrofama. 

Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje donio je odluku o imenovanju članova tog istog Stožera kojem je trenutni načalnik Vlado Lovreković, direktor petrinjskog Komunalca, a zamjenik načelnika Zvonimir Ljubičić, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Grada Petrinje. Kao ostali članovi navedeni su Ivana Malović, predstavnica Gradskog društva Crvenog križa Petrinja, Miroslav Tonec, načelnik Policijske postaje Petrinja, Joco Marković, predstavnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje Područnog ureda Siska, Blanka Jurišić Grahovac, predstavnica medicinske ustanove, Vera Kaurin, predstavnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Petrinje, Ante Marić, predstavnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Grada Petrinje, Anto Majić, predstavnik trgovačkog društva Privreda i Jerko Matić, predstavnik trgovačkog društva Privreda.
Gradonačelnik Dumbović istaknuo je kako svi u Gradu Petrinji trebaju biti spremni i na visini zadatka i svega onoga što nam može donjeti elementarna nepogoda i dodao:

„Imamo iskustvo kroz zadnjih godina da je priroda ponekad nemilosrdna, da nam vraća na jedan određeni način i da mi moramo bit iz godine u godinu sve više svjesni kako je to razina Hrvatske, kako je to razina Hrvatskih voda. Imamo sve pokazatelje da se kod Karlovca rade određene pripreme i normalno da je to nama u refleksiji signal kako mi moramo na toku Kupe biti spremni. Mislimo da smo se mi na vrijeme organizirali. Mislim da direktori Privrede i Komunalca operativno sa sto i nešto ljudi mogu jako puno odraditi i da oni ne mogu biti zatečeni. O vatrogascima ne treba pričati , oni su uvijek dali sve, tu je i policija i vojska koja se je i sada ponudila. To je velika stvar i daju nam sigurnosti kad su tu. I zbog same Aglomeracije neće biti problema jer ćemo i na određenim punktovima napraviti sadržajno ono što trebamo napraviti. Kad bude trebalo puniti vreće pozvat ćemo Udruge, Udruge proistekle iz Domovinskog rata i volontere, znači sve one koji su već i bili aktivni. Naglasak je na tome da svi moramo biti spremni.“

Vlado Lovreković, načelnik Stožera napominje kako će po prognozi Hrvatskih voda rijeke Sava, Kupa i Petrinjčice mogle ostati u svojem koritu i dodaje:

„To su kratkoročne prognoze koje oni mogu reći sa sigurnošću za sljedećih 5-6 dana, a s obzirom da su dugoročne prognoze nezahvalne i da oni ne mogu još ništa govoriti o tome te je zbog toga potrebno da se i mi pripravimo za taj dio ako bi bilo nekakvih iznenađenja. Topljenje snijega bi trebalo proći bez ikakvog problema, jedini problem su padaline koje se očekuju. Napominjem da bi vjerojatno sve to trebalo proći bez materijalnih šteta, ali priprema nije loša.

Na Stožeru smo od Hrvatski voda dobili uvjerenje da će materijala biti dosta te ako dođe do izgradnje zečjih nasipa to će najvjerojatnije raditi Hrvatske vode same, što će nam olakšati. Postavili smo stalno dežurstvo.

Brojevi telefona na koje se građani mogu javiti su; 099/317-3528, to je telefon od stalne službe i zimske službe, a moj mobitel je 098/262-874 i stojim Vam na raspolaganju.“

Zvonimir Ljubičić, zamjenik načenika Stožera napominje kako nema razloga za brigu te kako su Kupa i Petrinjčica u svom koritu te rekao:

„Dečki iz Vatrogasne postrojbe interveniraju svakog tko nazove, također građani znaju da mogu putem broja 112 stupit s vatrogascima u kontakt, oni će uvijek izaći na teren, vidjeti situaciju, procijeniti i štetu. Pumpe su spremne, dvije velike i male. Što se tiče porasta Kupe, vidimo da u Karlovcu raste po 3 cm na sat, znači nije došlo do pripravnog stanja, onog prvog stanja u Karlovcu tako ni kod nas u Farkašiću. Kod nas raste 10 do 12 cm, mislim da bi tokom dana to trebalo početi opadati. Što se tiče snijega u našem području ne bi trebalo biti problema, osim eventualno nadolazeće kiše koju ćemo pratiti.“

GALERIJA

2018 Grad Petrinja. - Sva prava zadržana
Razvoj - Curious Cat Ltd. - www.curiouscat.hr