Grb Petrinje je raskoljen u crveno i srebrno, preko svega podnožja izrasta srebrna tvrđava s vratima i dvije kule crvenog krova, iznad kojih stoji okrunjeni sokol raširenih krila kandžama držeći vrhove kula. Petrinja koristi grb u pečatu od XVII. stoljeća kao vojna općina, koji prikazuje carskog orla s mačem i žezlom iznad srebrnog dvorca s dvije kule koji izrasta iz podnožja. Ovaj se grb u XIX. i XX. stoljeću prikazuje obojan u plavom srebrni dvorac s dvije kule crvenih krovova i u zaglavlju crni orao drži mač i žezlo.

Ströhl* spominje da je štit okrunjen zlatnom kraljevskom krunom purpurne podstave. Kada je Petrinja 1872. godine dobila status grada, novi gradski Statut iz 1896. određuje novi grb kakav je opsian gore – koji zamjenjuje carskog orla sa sokolom, okrunjuje ga, a uklanja mač i žezlo. To označava prelazak iz vojne uprave u civilnu Hrvatsku. U 1990-ima korišten je grb s crvenom pozadinom (i na plavoj zastavi), ali nije formalno usvojen. Od 90-ih se koriste i varijacije crveno-srebrno raskoljenog grba, ali i dalje bez službenog usvajanja, a barem od 2003. zabilježena je i upotrebe bijele zastave s po dva reda crveno-bijelih kvadrata uz gornji i donji rub i grbom u sredini. Postupak službenog usvajanja simbola nije još dovršen.

Grb Grada Petrinje
Zastava Grada Petrinje

Grad Petrinja imade na uredovnom pečatu grb, koji predstavlja: crveno-bielo polje osnovno povučeno (t. j. lieva polovica je crvena, desna biela), a na polju doli tvrdja sa dvie kule, nod kojimi leprši zazširenimi krili. Sokol sa krunom na glavi, obuhvaćajuć jednom nogom jednu, a drugom nogom drugu tvrdjavnu kulu (§ 6. zak. ob ustr. grad. obć.). (§ 3, Štatut, 1897.)

 

* Hugo Gerard Ströhl: “Städte-Wappen von Österreich-Ungarn”, Wien, 1904 (2002 Archiv Verlag reprint), p. 97.

Comments are closed.

Close Search Window