Gradsko vijeće, Informacije, Službena Petrinja, Vijesti|

Aktualni sat pete sjednice Gradskog vijeća započeo je pitanjem vijećnice Kristine Autischer koja ju zanimalo kakvu konkretno korist Grad Petrinja ima od Ugovora sklopljenog s društvom Multimedija direkcija vezano uz promidžbu Grada. Dodala je kako je ovaj Ugovor u javnost izašao na upit  i pitala je  da li će se poduzeti dodatne mjere da Grad postane transparentniji u poslovanju i kada se to može očekivati napomenuvši kako uzor može biti Grad Bjelovar te pita da li je to razina koju možemo postići.

 Gradonačelnica je objasnila kako je i u svojoj kampanji obećala transparentnost rada Gradske uprave i gradskih poduzeća te kako će se na tome raditi.Vezano za spomenuti Ugovor napomenula je on nije sakriven nego je jasno naveden kao stavka u planu nabave. Objašnjavajući zašto se odlučila za usluge agencije navela je kako je Petrinja u razdoblju neposredno nakon potresa u medijima bila u pozitivnom fokusu, međutim kasnija događanja doveli su Petrinju i Petrinjce u negativan kontekst. Obrazložila je kako nije željela da takav dojam ostane u javnosti pogotovo obzirom na činjenicu da se u Gradu ipak događalo više pozitivnih za koje je željela da dođu u prvi plan. Usluge promidžbe su i pridonijele tome. Gradonačelnica je dodala kako  je Grad posredstvom agencije uštedio i uštedjet će znatna financijska sredstva prilikom pregovora za razne izvođače te kako je agencija angažirana i u iznalaženju donacijskih sredstava napominjući kako su donacije stale nakon što su brojne afere izašle na vidjelo. Zaključila je kako su koristi višestruke u odnosu na uloženo. Vezano za transparentnost gradonačelnica je napomenula kako je ona započeta i u prethodnom razdoblju te je na stranici Grada Petrinje dostupan i Prijedlog proračuna kao i aplikacija koja nudi uvid u troškove iz gradskog proračuna. Dodaje kako je sa suradnicima dogovorila da se podatci ubuduće češće ažuriraju. Trenutno se ažuriraju prema kvartalnim izvješćima, a ubuduće će biti barem jedanput mjesečno.

Vijećnik Danijel Jagić kazao je kako je u Petrinji u zadnjih pet godina konstantno prisutan problem deponiranja zemljanog iskopa koji je posljedica izvođenja radova na Aglomeraciji, a koji se odlaže „gdje tko stigne“ te pita da li se s tom zemljom može nešto učiniti korisno utrošiti kao npr proširiti neke ulice. Također je pitao kada će pročistač otpadnih voda biti gotov. Željko Softić, direktor Privrede kazao je kako je za pročistač ishodovana lokacijska dozvola, a glavni projekt i građevinsku dozvolu ishodi sam izvođač. Direktor je objasnio kako se prilikom postupka izvođenja provodilo geotehničko istraživanje tla kojim se utvrdilo da je potrebno raditi dodatne šljunčane pilote što znači da se mijenja način temeljenja samog objekta što je napravljeno prije tri mjeseca. Dodao je kako je u međuvremenu održano više sastanaka s izvođačima te su napravljeni okvirni troškovnici . Samo pilotiranje je oko 6 mil kn, a ojačavanje zidova objekta oko 12 mil kuna. Dalje je direktor pojasnio kako je od stručnjaka zatražio reviziju pilota te dodaje kako se javio drugi problem. Naime ovo povećanje troškova je više od onih 30 % koje zakon dozvoljava  te je Privreda zatražila odobrenje da se projekt ipak nastavi  budući da se u slučaju raskida ide na novu javni nabavu što bi dodatno produžilo cijeli proces. Napomenuo je kako će se konačni troškovi znati nakon neovisne revizije koju će raditi između ostalih i  stručnjaci s Građevinskog fakulteta. Službeno bi projekt trebao biti gotov 31.12.2023., to je zadnji datum s kojim se mogu pravdati troškovi prema europskim fondovima.

Vijećnik Jasenko Krovinović pitao je što se konkretno i ozbiljno planira napraviti po pitanju transparentnosti i provedbe postojećih zakonskih obveza vezanih za isto. Drugo pitanje bilo je vezano uz ulogu i zadaću mjesnih odbora i mjesnih četvrti. Vijećnika Krovinovića zanimalo je što je u mandatu gradonačelnice Komes napravljeno po pitanju formiranja gradskih četvrti i učinkovitog rada  Vijeća mjesnih odbora kako bi parlamentarizam bio učinkovit i svrhovit. Gradonačelnica napominje kako se ništa  ne skriva te napominje kako je projekt Smart City u tijeku te će njegovom uspostavom sve biti dostupno i vidljivo građanima. Vezano za konstituiranje Vijeća gradskih četvrti napomenula je kako je zamolila da se postupak pokrene.

Vijećnica Andrijana Radučević je postavila pitanje kada će biti završeni radovi u Gajevoj ulici. Gradonačelnica je odgovorila kako vremenske prilike trenutno nisu povoljne te je zbog toga prvotni rok probijen. Navela je kako će se asfaltiranje obaviti čim bude nekoliko suhih dana te dodala da nakon puštanja u prometa u Gajevoj kreće sanacija Kačićeve ulice a uskoro treba krenuti i rekonstrukcija ulica oko tržnice. Ujedno se osvrnula i na dobivanje zajma za potresom pogođena područja, a riječ je o zajmu od 25 milijuna kuna. Objasnila je kako je do sada Grad povukao 15 milijuna kuna te kako je većina tih sredstva otišla na pokrivanje dugove prema izvođačima od kojih su neka i iz 2020.godine. „Ostao je još određeni iznos, nadam se da ćemo to do kraja godine podmiriti i da ćemo nastaviti plaćati obveze redom kako su napravljene.“ – kazala je Komes.

Danko Vuić pitao je gradonačelnicu da li je ona zadovoljna radom Gradskog vijeća i izabranim odborima. Gradonačelnica je odgovorila kako je zadovoljna radom Gradskog vijeća i Odbora posebno činjenicom da se uspjelo dogovoriti da u odborima sudjeluju i članovi oporbe kao i vladajućih. Napomenula je kako su svi tu s istim ciljem obnove i revitalizacije našeg grada.

Vijećnica Ankica Krnjaić Magdić je postavila pitanje što je sa Poduzetničkom zonom Mošćenica-Poljana, koja je rasprodana, stoga ju zanima hoće li tamo biti kakve gradnje i investicija te što kažu vlasnici parcela.

Gradonačelnica je istaknula kako je, svjesna činjenice da je gospodarstvo ono što pokreće razvoj svakog grada, odmah pristupila problemu poduzetničkih zona tim više jer je  od početka bilo mnogobrojnih upita potencijalnih novih investitora u područje Petrinje. Navodi kako većina njih misli kako je poduzetničkoj zoni ima slobodnih parcela obzirom da godinama stoji i ništa se ne pokreće. Napominje kako po tom pitanju nema previše mogućnosti obzirom da su Ugovori koji su  prilikom kupoprodaje sklopljeni loši i nisu u interesu Grada. Navodi kako su postupci tužbi za raskid tih Ugovora u tijeku te se čekaju rezultati tih postupaka. Gradonačelnica je napomenula i kako se po zakonu ne može pristupiti formiranju nove poduzetničke zone ukoliko  postojeća nije popunjena 50 ili više posto te jedino što preostaje  i što se već učinilo,jest moliti da se naprave iznimke zbog okolnosti u kojima se nalazimo kako bi formirali nove poduzetničke zone.

Vijećnik Robert Groza pitao je konkretno može li se i kada nešto učiniti da se poprave uvjeti rada Kabineta za logopedsku podršku obzirom da se radionice s 154 djece odvijaju u kontejneru koji nema vodu niti sanitarni čvor i u kojem je sobna temperatura daleko od ugodne za boravak i rad.

Ravnatelj Hrvatskog doma Milan Herceg napomenuo je kako su Stožeru civilne zaštite poslali zamolbu za dodjelom kontejnera sa sanitarnim čvorom koji bi služio kao čekaonica za roditelje te kako su s Crvenim križem dogovarali nadstrešnice za kontejnere, no nažalost ništa od toga još nije realizirano. Napomenuo je kako prihvaća dio odgovornosti, a gradonačelnica je kazala kako će izvidjeti mogućnost da se za te aktivnosti osigura prostor u Centru novog života.

Groza je također postavio pitanje kada će biti omogućen prolaz Nazorovom ulicom i zašto gotovo godinu dana nakon potresa nije moguće prometovati kroz tu ulicu. „Vi znate jako dobro da to što ste postavili da nije u nadležnosti Grada Petrinje, po tom pitanju mi ne možemo na tijek događanja utjecati. Da smo pokušali sve, vjerujte mi danonoćno smo pregovarali i razgovarali s tamošnjim vlasnicima, no nažalost nismo uspjeli postići dogovor. Sve ostalo nije u domeni Grada Petrinje“, rekla je Komes.

Vijećnik Nenad Bužanić pitao je kada će Croscov šator koji je Gradu dan na raspolaganje biti preseljen na Trg hrvatskih branitelja. Gradonačelnica je odgovorila kako se uspjelo pronaći tvrtku koja trebala šator prebaciti na Trg ta da je vlasnik tvrtke obećao da će do kraja godine biti premješten.

Comments are closed.

Close Search Window