Informacije, Radovi, Službena Petrinja, Vijesti|

U posjetu Gradu Petrinji u utorak prijepodne boravili su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. U pratnji gradonačelnice Komes i suradnika te sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka i njegovog zamjenika Mihaela Jurića, obišli su početak radova obnove na zgradama u centru grada koje su zaštićeno kulturno dobro. Radi se o zgradama na adresi Trg Franje Tuđmana 1 i 5, a obišli su i radove na zgradi Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom i Kulturnog centra SMŽ (bivši Interpretacijski centr baštine Banovine) koji napreduju odličnom dinamikom.

Gradonačelnica Komes naglasila je kako su napokon nakon višemjesečnog projektiranja krenuli  radovi u zaštićenoj kulturno povijesnoj jezgri Grada. Podsjetila je da je Grad Petrinja preuzeo nabavu projektne dokumentacije i izvođenja radova na zgradama koje su zaštićeno kulturno dobro te napomenula kako sav proces prati Ministarstvo kulture uz financiranje budući da se radi i o zgradama poslovno – stambene namjene koje nisu bile prihvatljive za financiranje iz Fonda solidarnosti. Gradonačelnica je istaknula kako je Petrinja zaista veliko gradilište te da se provode radovi obnove koji su pod različitom nadležnosti, kako gradskom tako i županijskom. Dodala je kako su ispred nas mjeseci intenzivnih radova te kako se nastoji iskoristiti što više sredstava iz Fonda solidarnosti.

Ministrica Obuljen Koržinek kazala je kako je za četiri zgrade završen izbor izvođača, na dvije su danas započeli radovi, dok na druge dvije započinju idući tjedan.  Dodala je kako je za 15 zgrada završena kompletna projektna dokumentacija te je nabava radova u završnoj fazi,  a dokumentacija za preostalih 13 visoko valoriziranih zgrada se završava.

„Mimo toga ostaje nam i pitanje rješavanja nizova koji su nisko valorizirani u gradu, ali je isto tako važno da se sačuvaju u svojim gabaritima. Ponovit ću da su se zaista stručnjaci iz cijele Hrvatske uključili, konzervatori, ali najveći posao je bio na kolegicama u konzervatorskom odjelu u Sisku. Mi očekujemo, obzirom se tu radi o zahtjevnim zgradama, ali zgradama male kvadrature, da će sada ti radovi napredovati velikom brzinom“, naglasila je  ministrica.

Ministar Bačić napomenuo je kako su rokovi za iskorištavanje sredstava iz Fonda solidarnosti vrlo kratki te da očekuje da svi sudionici u ovom projektu daju svoj maksimum kako bi obnovili središnji dio Petrinje. „Ali, značajan dio sredstava će trebati izdvojiti iz državnog proračuna i toga smo svjesni. Sada pred nama je jedno zahtjevno razdoblje da ne samo realiziramo sredstva koja su osigurana iz EU fondova, nego da pronađemo načina kako ćemo u proračunima koji su pred nama realizirati cjelokupan ovaj projekt koji je zahtjevan u stručnom i financijskom smislu“,  kazao je Bačić.

Comments are closed.

Close Search Window