Informacije, Intervencijski plan, Vijesti|

Gradonačelnica Komes u prostoru gradske uprave u petak, 11. veljače 2022., održala je tiskovnu konferenciju na temu projekta „Dodjela bespovratne potpore za razvoj poduzetništva na području Grada Petrinje“.

Navedeni projekt financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, kao jedan od projekata u sklopu Intervencijskog plana Grada Petrinje. Kako je pojasnila Edisa Mašinović, voditeljica projekta, projekt se provodi putem gradskog javnog poziva kojim se malim i srednjim poduzetnicima dodjeljuju bespovratna sredstva u obliku raznih potpora. Potpore je moguće dobiti za otvaranje obrta ili osnivanje trgovačkih društava kroz samozapošljavanje, za zapošljavanje radnika, za stručno usavršavanje, za polaganje stručnih i strukovnih ispita, za promociju održivog i kvalitetnog zapošljavanja, za konzultantske usluge usmjerene razvoju poslovanja.

Najzanimljivija i najkorištenija mjera je ona za za pošljavanje radnika (za koje je planiran iznos od 8.640.000,00 kn) putem koje mali i srednji poduzetnici mogu uz ispunjenje svih uvjeta predmetnog javnog poziva ostvariti pravo na maksimalni iznos od 36.000,00 kuna po pojedinom novom zaposleniku. Naime, isti se odnosi na trošak bruto 2 plaće u periodu od 12 mjeseci , na način da se mjesečno može raditi o iznosu od maksimalno 3.000,00 kuna po radniku, uz uvjet da se radi o osobi s prebivalištem na području Grada Petrinje, te da poslovni subjekt, tvrtka odnosno obrt, imaju sjedište ili poslovnu jedinicu na području Grada Petrinje. Na ovaj način se olakšava odnosno poboljšava poslovanja poduzetnika, posebice u period aktualne pandemije te situacije sanacije potresom nastalih oštećenja i sl. Gradonačelnica je ovom prilikom pozvala poduzetnike da obrate pažnju na ovaj projekt i da iskoriste sredstva koja su nam na raspolaganju kroz Intervencijski plan.

„Znamo da je razvoj poduzetništva i gospodarstva preduvjet za razvoj i unapređenje života na području jednog grada. Od početka njegujemo odnos s poduzetnicima i komuniciramo s njima. Ovaj projekt o kojem danas govorimo vrlo je bitan ne samo za razvoj, nego za opstanak poduzetništva na našem području u smislu pomoći, povećanja zapošljavanja i širenja proizvodnje“, zaključila je Komes.

Važno je naglasiti kako je vrijeme provedbe ovog projekta od 1. siječnja 2019. godine do 30. lipnja 2023. godine te je potpore moguće iskoristiti i retroaktivno. Zainteresirani poduzetnici mogu se javiti u gradsku upravu za sve detaljnije informacije i upute.

Comments are closed.

Close Search Window