Službena Petrinja, Vijesti|

U hotelu Panonija u Sisku 11. ožujka 2020. tiskovnu konferenciju za medije održali su oporbeni klubovi i vijećnici Županijske skupštine Sisačko- moslavačke županije iz redova Mosta, Reformista, HSS-a i HSP-a. Tema konferencije bile je odluka većine oporbenih klubova i vijećnika da više ne sudjeluju u radu Skupštine Sisačko-moslavačke županije dok se ne steknu normalni uvjeti za rad i demokratski proces.

„Zlouporaba i kršenje poslovnika sad se pretvorilo u otvoreno laganje, primitivno vijećanje čak i prijetnje. Zaključili smo da svojim sudjelovanjem u radu takve skupštine samo dajemo legitimitet takvom ponašanju. Napominjem da ne sudjelujemo ni u jednom radnom tijelu skupštine, izbačeni smo iz svih tijela. Demokracija i vladavina prava u našoj županiji su Žinić, Posavec i Roksandić.”

– istaknuo je županijski vijećnik Milan Brigljević.

Konferenciji su prisustvovali i saborski zastupnici Darinko Dumbović (NS Reformisti), Željko Lenart (HSS) i Nikola Grmoja (MOST) koji su podržali odluku svojih vijećnika da ne sudjeluju u radu Skupštine SMŽ. Lenart je naglasio kako će kroz apele na Ministarstvo i pritisak pokušati omogućiti javne i transparentne sjednice Skupštine Sisačko-moslavačke županije dok je Grmoja istaknuo je kako je apsolutno nevjerojatno da niti u jednom županijskom tijelu nema predstavnika oporbe.

Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje i saborski zastupnik također je dao podršku županijskim vijećnicima istaknuvši :

„Neizbježno je da svi skupa damo jednu poruku u Sisačko-moslavačkoj županiji u kojoj se situaciji ona sama nalazi. Za mene je neprihvatljivo da nemamo ni mali tračak demokracije u radu županijskih tijela i participacije u odborima i svemu o čemu bi trebali odlučivati. Sve to pokazuje bahatost i monopol stranke na vlasti, a u isto vrijeme neprihvaćanje odgovornosti za sve što kao aktualna vlast rade. Ovo je model ponašanja župana Žinića i njegovih najbližih suradnika. Ono što mogu reći kao gradonačelnik i saborski zastupnik jest da je županija kao i država precentralizirana, a ta ista županija funkcionira po političkom ključu. Sredstva se dodjeljuju po principu tko je s kim u gradu ili općini dobar. Župan Žinić obilazi odlagališta po Sloveniji i objašnjava svima kako je dobro i korisno biti destinacija nuklearnog otpada i smeća. Ne vodi brigu o gorućim problemima Županije, zdravstvu i svemu ostalom, a zna docirati o tuđim projektima, potpomoći da neki projekti u Petrinji ne idu kako treba, a sve jer ne može prihvatiti činjenicu da Petrinja iz EU fondova povlači skoro 700 milijuna kuna za svoje projekte. Moram reći da imamo velikih problema sa Sisačko- moslavačkom županijom i inače. Evo Grad Petrinja je u 8 godina dobila županijsku cestu vrijednu 300.000,00 tisuća kuna. Osam godina građani Petrinje uplaćuju sve što treba uplaćivati, a dobili su svega 300.000,00 kuna. Za razliku od vremena bivše županice kada se u Petrinju u četiri godine uložilo 14 milijuna i 800 tisuća kuna. To je istina! Ja znam da je teško pogledati istini u oči, ali moramo jasno građanima dati do znanja što je danas HDZ u Sisačko-moslavačkoj županiji, što se i kako radi. Radi se po političkom ključu, radi se s razine bahatosti i stava „ne može nam nitko ništa“.

To je HDZ i moramo reći nekima dosta, došlo je do kraja. Zato se u ime reformista pridružujem jer smatram da ne možemo to više gledati sa strane.„

Comments are closed.

Close Search Window