Obljetnice, Službena Petrinja, Zanimljivosti|

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske – Ogranak Grada Petrinje i ove je godine povodom 6. kolovoza, Dana oslobođenja Petrinje i Dana hrvatskih branitelja Petrinje, organizirala, 19. po redu, motoriziranu „Budnicu ponosa i slave“. 

6.kolovoza 1995. u 6 sati, u sklopu Vojno-redarstvene operacije Oluja, oslobođena je Petrinja. Tome u spomen „Budnica ponosa i slave“ simbolično svake godine oko 6 sati kreće iz drugog mjesta. Ove godine krenula je iz Donje Budičine.

Sudionici Budnice prolaze mjestima koja su se nalazila na liniji bojišnice i liniji napredovanja hrvatskih snaga u VRA   „Oluja“ na području našeg grada gdje se prolaskom kroz sela i prigradska naselja druži s pučanstvom te uz pjesmu i ples evociraju uspomene na časni Domovinski rat.

Budnica tradicionalno završava pred zgradom Gradske uprave Grada Petrinje, tako je bilo i ove godine, sudionike Budnice, ispred izmještenog prostora Gradske uprave, u Hanžekovoj ulici,  dočekali su gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes, i Joso Dolenac, ratni gradonačelnik, te su im ovom prigodom sudionici Budnice simbolično predali državni i gradski barjak.

Gradonačelnica Komes obratila se sudionicima Budnice pritom istaknuvši:

„Vjerujem da se većina sjeća tog dana kada smo oslobodili Petrinju, na tome od srca hvala svima na žrtvi koju su podnijeli, onima koji nas sada gledaju odozgora.. Pozivam sve da upoznaju svoju djecu i da se na taj način ne zaboravi povijest i da se ne zaboravi žrtva koju su naši i živući branitelji podnijeli, ali naravno najveću žrtvu oni koji više nisu s nama. Borimo se i dalje za naš grad, i danas su nam teške okolnosti, nemojmo dignuti ruke od našeg prekrasnog grada, borimo se i dajmo svi jedan mail doprinos da obnovimo našu Petrinju i da revitaliziramo i Petrinju i čitav ovaj kraj. Hvala vam još jednom od srca i sretan vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja Grada Petrinje.“

Joso Dolenac ovom prigodom je istaknuo:

„Danas kad se provezemo gradom ponovno se vratimo u ’95. – tu, ovaj nas je potres vratio ponovno natrag i možemo reći da u ovih 27 godina Petrinja počinje drugi puta, znači poslije Oluje i sad ponovno nakon ovog razornog potresa, u 30 godina dvije katastrofe. Svim braniteljima čestitam današnji dan, svim građanima Petrinje, Petrinjkama i Petrinjcima, svima koji osjećaju ovaj grad čestitam isto tako Lovrenčevo i blagdan našeg zaštitnika, svetog Lovre.“

Darko Dumbović, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske – Ogranak Grada Petrinje istaknuo je kako je Budnica ove godine bila izuzetno posjećena, te da je bilo  40 – tak vozila u koloni:

Ono što me posebno veseli bilo je djece i mladeži. Krenuli smo u 5:30 iz Budičine, pravac Petrinje je bio Budičina, Taborište, Zelena Dolina, Donja Bačuga, Pecki, Cepeliš, Križ, Župić, Graberje, Glinska Poljana, Slana, Vratečko, Farkašić, Dumače, Donja Mokrica, Srednja Mokrica, Gornja Mokrica, Župić, Mala Gorica, Brest, Mošćenica, Drenčina, grad i završili smo ovdje pred Gradskom upravom, krug koji smo danas napravili je 115 kilometara.“

– istaknuo je Dumbović.

Comments are closed.

Close Search Window