Čestitke, Informiranje, Vijesti|

Međunarodni dan medicinskih sestara (International nurses day) obilježava se 12. svibnja svake godine u spomen na datum rođenja začetnice modernog sestrinstva bolničarke Florence Nightingale koja je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika.
Zdravlje je ljudsko pravo koje svima mora biti jednako dostupno i kvalitetno, naročito kad im je to najpotrebnije. Mi smo se u zadnje vrijeme našli na udaru svjetske pandemije virusne bolesti COVID-19 i k tomu još i razornog potresa. Stradale su nam zdravstvene ustanove koje su ionako bile preopterećene i u kojima su i djelatnici i pacijenti trpjeli. Sada su te ustanove dodatno stradale u potresu, razmještene po kontejnerima i nekim privremenim prostorima. Rad u takvim uvjetima našim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima je na rubu ikakvih normalnih uvjeta, a i sami su kao ljudi pretrpjeli stradanja od potresa uz to što su stalno izloženi koronavirusu.
Pohvalio bih sve vas i zahvalio se što ste svojom ljudskošću i etičnošću sami izvlačili opremu i uređaje iz urušenih prostora u kojima ste radili, što ste se organizirali, često sami, pomagati pacijentima u iznimno teškom vremenu i situacijama, što ste radili na tome da što prije nađete rješenja za alternativne prostore koje ste pretvorili u ambulante, što ste se lavovski borili za svoje pacijente i sve ljude bez radnog vremena i ne čekajući da netko drugi to odradi za vas. Vaša složnost i požrtvovnost primjer su kojeg trebamo slijediti. Zato vam, poštovane medicinske sestre i medicinski tehničari, najiskrenije čestitam vaš dan uz želju da vam se odužimo borbom za bolje uvjete i protiv potplaćenosti vašeg rada jer ste nam puno puta, a posebno u teškim vremenima stradanja, pokazali koliko ste nam važni i koliko ste spremni dati najbolje od sebe za dobro svih nas.

Comments are closed.

Close Search Window