Događaji, Službena Petrinja, Vijesti|

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Petrinjska kuća zdravlja organizirala je na gradskoj tržnici akciju podjele narcisa i informativnih letaka kako bi se žene potsjetilo na važnost redovitih preventivnih pregleda dojke. Rada Vlak, voditeljica zdravstvenih projekata Petrinjske kuće zdravlja ovom je prilikom istaknula:

“Petrinjska kuća zdravlja u partnerstvu s Gradom Petrinjom u sklopu svojih projekata provodi niz zdravstvenih akcija, pa tako i obilježavanje Dana narcisa. Ove godine htjeli smo pokazati da bez obzira na situaciju u kojoj se nalazi naš grad ne stajemo i idemo dalje. Želimo podsjetiti da ćemo sve probleme koje grad ima prevazići, ali da prvenstveno trebamo čuvati svoje zdravlje.”

Dr. Marina Kovač, ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača koja je partner Petrinjskoj kući zdravlja u mnogim zdravstvenim projektima istaknula je posebnu važnost akcije ove godine u Petrinji.

 “Cilj nam je podsjetiti žene, bez obzira na sve okolnosti koje su prisutne nakon potresa, koliko je važno voditi brigu o zdravlju. Bez obzira i na koronu i na potres, ne smijemo zaboraviti voditi brigu o sebi. Posebno je važno naglasiti da je karcinoim dojke izlječiva bolest u 98% slučajeva ako se na vrijeme otkrije i počne liječiti. Ova prevencija o kojoj mi danas govorimo i koju potičemo je upravo ključ kako što prije otkriti bolest i na taj način smanji smrtnost.”- naglasila je doktorica podsjećajući kako u Hrvatskoj svake godine oboli između 2200 i 2500 žena, od toga ih između 800 i 1000 izgubi bitku s bolešću.

To je još jedan razlog zašto je važna prevencija u smislu samopregleda, redovotih ultrazvučnih pregleda i mamografije jer će se time sigurno smanjiti smrtnost. Podsjetila je i kako cijela situacija s potresom stvorila veliki stres, a kako znamo da je stres jedan od ključnih elemenata u razvoju malignih bolesti, to je dodatan razlog da se ne zanemari brigu o zdravlju.

Comments are closed.

Close Search Window