Službena Petrinja, Vijesti|

Inkluzivna farma u Hrastovici u subotu, 25. rujna 2021. godine, organizirala je 2. Dane otvorenih vrata kako bi sve zainteresirane upoznali s aktivnostima koje se provode i planiraju provoditi na farmi.

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije (UOSI SMŽ) pokrenula je Inkluzivnu farmu u Hrastovici kao budući centar za neovisno življenje i dnevni boravak djece i mladih s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, gdje ih se, aktivnostima poput vrtlarstva, domaćinstva, pčelarstva, branja i prerade samoniklog bilja i izrade kozmetike, nastoji osposobiti za samostalan život. Kroz uključivanje volontera, lokalnih udruga i ustanova, Inkluzivna farma Hrastovica zamišljena je kao mjesto inkluzije, odnosno zajednički prostor za integraciju i jačanje lokalne zajednice.

Na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici, UOSI SMŽ zajedno sa svojim partnerima – Društvom za socijalnu ekologiju „Zeleno zlato“ i Gradom Petrinja provodi dva projekta: „Inkluzivna farma – Temelj samostalnog života“ i „Inkluzivna farma – Platforma zelenog poduzetništva“. 

U ime Grada Petrinje Danu otvorenih vrata pridružila se gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes:

„Sretna sam što Petrinja ima ovakve civilne udruge i aktivnosti poput ove kojoj danas nazočimo, a kojima je cilj uključivanja djece s teškoćama u razvoju i djece s invaliditetom u društvo, da ipak imaju prostor i priliku i naravno ljude koji će im pomoći da se aktivno uključe u društvo, ne samo za trenutni period, nego da se eventualno i dugoročno pripreme za što samostalniji život. Vidimo ovdje farmu koju su zajedno stvorili, bilje koje su uzgojili, dakle pravi primjer civilnih udruga koje su aktivne, poduzetne, koje ne čekaju da država sve odradi i nadam se da će ih biti i više. Grad Petrinja je tu za bilo kakav oblik podrške, pomoći – nažalost, u ovim okolnostima možda ne toliko koliko bi za ovakav oblik aktivnosti trebalo, ali svakako ćemo ih nastojati pratiti. U svakom slučaju i kroz ovakve aktivnosti se pokazuje da se, usprkos katastrofalnim okolnostima život nastavlja u Petrinji i da Petrinjci ovdje žele ostati i raditi. Neka i dalje nastave sa svojim radom, a mi ćemo im kao Grad nastojati biti podrška u svim segmentima.“

– istaknula je gradonačelnica.

Comments are closed.

Close Search Window