Događaji, Informacije, Službena Petrinja, Vijesti|

Uoči  Svjetskog dan šećerne bolesti koji se obilježava 14. studenog, Dijabetičko društvo grada Siska organiziralo je u Centru novog života akciju mjerenja razine šećera u krvi i krvnog tlaka. Kako je istaknuo Darko Velhes, predsjednik Udruge, cilj akcije je prevencija i rano otkrivanje šećerne bolesti, ali i podizanje svijesti naših sugrađana o problematici s kojom se susreću oboljele osobe. Dodao je kako ovakve akcije imaju rezultat budući da uvijek ima novootkrivenih koji imaju povišene šećere. Pojasnio je kako su stres, genetika te prehrana osnovni čimbenici koji uzrokuju dijabetes koji ne boli, ali postepeno razara zbog čega ga zovu “tihi ubojica”.

Budući da na početku bolesti (dijabetes tipa 2 kojeg ima 90% ljudi sa šećernom bolesti) simptomi  nisu izraženi u tolikoj mjeri, bolest se obično otkrije u starijoj dobi kada su već nastale komplikacije na drugim organima.  Upravo tu se pokazuje važnost i korist ovakvih akcija  koje pružaju priliku ljudima da otkriju problem prije nego napravi štetu organizmu.

Akciju je došao podržati i  Ivan Prskalo, zamjenik gradonačelnice Grada Petrinje koji je istaknuo kako će Grad Petrinja uvijek biti potpora u ovakvim akcijama koje služe promicanju zdravlja njegovih građana, pogotovo uzimajući u obzir teške okolnosti potresa i njegovih posljedica koji su na svima nama ostavili trag i svakako utječu na zdravlje. Zamjenik Prskalo pri tom je naglasio važnost zdravog načina života kao čimbenika na koji možemo utjecati, prije svega na potrebu dovoljnog kretanja i uravnoteženu prehranu koji mogu uvelike pridonijeti prevenciji dijabetesa.

Comments are closed.

Close Search Window