Službena Petrinja, Vijesti|

Gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes, zajedno sa županom Sisačko – moslavačke županije, Ivanom Celjakom, zamjenikom župana Mihaelom Jurićem, i Stipom Šapina, ravnateljem Županijske uprave za ceste Sisačko – moslavačke županije, obišla je danas, 07. rujna 2022. godine, sanirane županijske ceste na području Grada Petrinje – Ulicu 6. kolovoza, prometnicu D30 Petrinja – Zagreb u Brestu Pokupskom prema Vurotu, te cestu u naselju Vratečko. Nakon obilaska cesta delegacija je obišla i gradilište I. Osnovne škole Petrinja sa sportskom dvoranom.

Gradonačelnica Komes prilikom obilaska gradilišta škole je istaknula:

„Koliko god smo bili ponosni na našu zgradu nekadašnje I. osnovne škole Petrinja prije potresa na njezino bogatstvo što se tiče kulturne baštine ona će dobiti neku drugu namjenu, a smatram da naši školarci ipak u ovo moderno doba zaslužuju jednu ovakvu građevinu, u skladu sa standardima 21. stoljeća.“

– istaknula je gradonačelnica, te se zahvalila Županiji na velikim ulaganjima i na pomoći na području Grada Petrinje što se tiče obrazovnih i zdravstvenih institucija.

Podsjećamo, Grad Petrinja je u suradnji s komunalnim poduzećem, uz financijsku pomoć Vlade Republike Hrvatske, uklonio temelje starog pogona tvornice Gavrilović, te time omogućio izgradnju navedene škole.

Gradonačelnica Komes je, što se tiče saniranih cesta koje su se danas obišle, istaknula da je Grad Petrinja također jednim dijelom sufinancirao sanaciju prometnica  i to dio  Farkašić – Vratečko, pritom naglasivši:

„Dio je to koji je pretrpio velika razaranja i gdje je bila čvrsta linija bojišnice obrane, na samo ovog našeg kraja, nego i zapravo cijele Republike Hrvatske i zato veseli vidjeti sretna lica tamošnjih stanovnika i sreću koju su doživjeli sanacijom cesta. Borimo se s velikim projektom aglomeracije, privodimo i to kraju, paralelno s tim saniramo oštećenja i od potresa u infrastrukturi i vjerujemo da ćemo uspjeti sva sredstva koja su povučena iz Fonda solidarnosti utrošiti u rokovima koji su zadani.“

– istaknula je gradonačelnica.

Višnja Jerman, županijska vijećnica i predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Glinska Poljana, Slana i Vratečko, zahvalila se Sisačko – moslavačkoj županiji i Gradu Petrinji, te istaknula kako su mještani presretni što su sanacijom ceste Novi Farkašić – Vratečko spojena dva sela, te da ovaj kraj na taj način smanjuje sebi put prema Sisku i Petrinji.

Župan Celjak istaknuo je kako je Sisačko – moslavačka županija prošle godine uložila oko 7 milijuna kuna na sanaciju cesta na području Grada Petrinje, a ove godne planira uložiti oko 28 milijuna kuna, te da je dio sredstava osiguran iz Fonda solidarnosti.

„Do sada smo na području Petrinje obnovili ceste u Jošavici, Sibiću, Strašniku, Glinskoj Poljani, Donjoj Bačugi, sanirali smo cestu u Ulici 6. kolovoza, Mate Bučara, u Brestu Pokupskom, asfaltirali smo i prometnicu na dionici Novi Farkašić – Vratečko. Do kraja 2022. godine planiramo sanirati klizište u Hrvatskom Čuntiću, sanirati most u Ulici Vladka Mačeka, te također sanirati cestu u Ulici Otona Kučere, Ulici Gromova i isto tako u Drenačkoj ulici.“

– istaknuo je župan, te dodao:


„Novi školski objekt gradi se sredstvima koje je osigurala Mađarska država. Cijeli postupak vodi Mađarska ekumenska humanitarna organizacija. Mađarska je osigurala donaciju za izgradnju škole i dvorane u iznosu od 25 milijuna eura. Nova škola osiguravati će prostor za 20 razrednih odjela, biti će jednosmjenska nastava, novi objekt biti će na tri etaže, u prizemlju će se nalaziti kuhinja, blagavaonica, osam učionica. Ova škola će imati dvodijelnu školsku sportsku dvoranu, isto tako i malu dvoranu. Na prvoj etaži će biti prostor za administrativno osoblje, zbornica, ured ravnatelja, učionice, na zadnjoj etaži, odnosno na drugom katu, biti će učionice i prostor za rehabilitaciju. Cijeli objekt biti će prilagođen osobama koje su teže pokretljive, sanitarni čvorovi biti će prilagođeni osobama s invaliditetom, isto tako škola će imati i dizalo. Završetak radova očekujemo početkom 2024. godine.
Trenutno se potpisuje Ugovor s izvoditeljem radova za obnovu Osnovne škole I.G. Kovačić Gora i isto tako i za područnu školu u Nebojanu, dok se početak radova na prenamjeni objekta koji je tvrtka Gavrilović darovala Srednjoj školi Petrinji očekuje u studenom.“

– istaknuo je župan Celjak.

Robert Groza, ravnatelj I. osnovne škole Petrinja, istaknuo je kako ga veseli da radovi idu po planu i da se vidi napredak svaki dan, te dodao:


„U svoje ime, i u ime svih naših roditelja, učenika i učitelja mogu izraziti veliko zadovoljstvo što radovi napreduju takvim tempom i nadam se, za dobrobit svih nas i cijelog grada, da ćemo čim prije se vratiti u školske klupe u novoj školskoj zgradi.“
 

Comments are closed.

Close Search Window