Informiranje, Službena Petrinja, Vijesti|

U prostoru gradske uprave u petak, 12. travnja 2024. godine gradonačelnica Magdalena Komes održala je sastanak s predstavnicima Pčelarske udruge Petrinja, predsjednikom Predragom Đurđevićem i tajnikom udruge Srećkom Panežićem.

Iz udruge su izvijestili kako su završile sve predradnje vezane za postupak brendiranja banskog kestenovog meda koji je trajao četiri godine, a kojeg zajedno provode Pčelarska udruga „Petrinja“, Sisačko-moslavačka županija i Agronomski fakultet. Tijekom dvogodišnjih istraživanja koje je provodio  Agronomski fakultete Sveučilišta u Zagrebu analizirano je ukupno 85 uzoraka meda na kojima je izvršena analiza fizikalno-kemijskih parametara te peludna  i senzorska analiza. U ožujku je izrađeno završno izvješće te je dokumentacija za dobivanje oznake izvornosti Banskog kestenovog meda predana u  Ministarstvo poljoprivrede 27. ožujka 2024. godine. Naglasili su kako su optimistični u pozitivan ishod, odnosno odluku Ministarstva koju očekuju do kraja ove godine.

Gradonačelnica Komes čestitala je udruzi na odrađenim aktivnostima i predaji dokumentacije za oznaku izvornosti posebice imajući u vidu kompleksnost potrebnih predradnji, ali i uzimajući u obzir činjenicu kako je banski kestenov med jedini proizvod s područja županije za koji je zatražena oznaka izvornosti.

Predsjednik udruge istaknuo je i kako se nada suradnji s Hrvatskim šumama i Gradom u pošumljavanju kestenom i voćkaricama te u borbi protiv bolesti kestena, a govorilo se i o otežanim uvjetima s kojima se pčelari suočavaju zbog klimatskih promjena. Gradonačelnica je naglasila kako je Grad zadovoljan dosadašnjom suradnjom s udrugom koja će se svakako nastaviti, a idući konkretan korak je dogovor sastanka s predstavnicima Hrvatskih šuma na temu pošumljavanja, a sve u cilju očuvanja pčelinjih zajednica svjesni njihove ugroženosti i velikog značaja za održivu poljoprivredu, prehrambenu sigurnost i biotičku raznovrsnost.

Gradonačelnica je također naglasila kako će Grada Petrinja uvažiti prijedloge za izmjene Programa poticanja gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja vezano za pomoć i poticaje pčelarima u dijelu koji nije pokriven županijskim i državnim poticajima.

Comments are closed.

Close Search Window