Čestitke, Vijesti|

Uoči Međunarodnog dana žena Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, je u subotu, 07. ožujka 2020. godine, na Gradskoj tržnici u Petrinji čestitao mnogim našim sugrađankama njihov dan darujući ih prigodno cvijećem.

Gradonačelnik je ovom prigodom istaknuo kako je o pravima žena potrebno uvijek razgovarati, ne samo na Međunarodni dan žena, te dodao:

„Mislim da treba poštivati tradiciju, kada pogledamo kroz povijest da su žene bile zapostavljene, da su se žene same izborile za svoj status i da žene na neki način bi trebale kroz 8. ožujak dati poruku i mi svi skupa želimo dati poruku da je danas neizbježno da je žena oslonac u društvu, da žena ne samo da nosi obitelj već i društveni, zdravstveni i politički život, uloga žene je velika. Grad Petrinja je jedan od onih gradova koji radi na tome da omogući ženama maksimalno sudjelovanje u vođenju grada. 70% zaposlenih u Gradskoj upravi su žene, od devet pročelnika šest su žene, zamjenica gradonačelnika je žena, a imamo i žene na drugim rukovodećim mjestima (Poslovne zone, vrtić). U zadnjih sedam godina među novozaposlenim veliki broj su bile žene, naravno da je kriterij sposobnosti bio na prvom mjestu, ali su se žene tu pokazale i svakodnevno se dokazuju na brojnim projektima koje u gradu Petrinji provodimo. Danas 80 % žena radi na provedbi projekata u našem gradu. Zato Petrinja može biti pravi primjer u borbi protiv diskriminacije žena koja je danas još jako prisutna u našem društvu. Žena više nije ona neka priča konfekcije koja je za kuću i da ne izlazi iz kuće, ona je tu, ona je prisutna i ona tu daje ustvari svoju snagu s kojom jednostavno društvo mora računati. Mislim da treba se podsjetiti na život prije koji je bio, po meni, diskriminirajući za žene. Žene su danas došle do svojih prava, svi mi koji vodimo društveni život moramo imati veću odgovornost prema ženama, ženu treba poštivati 365 dana u godini. Ovo je samo jedna poruka kako su žene nekada živjele i kako su se izborile, kako su bile neravnopravne a sada su ravnopravne i hvala im za sve što daju doprinos.“

–zaključio je gradonačelnik.

Comments are closed.

Close Search Window