Događaji, Informacije, Vijesti|

HPD „Slavulj“ koji je zbog potresa izgubio prostorije u kojima su održavali pjevačke probe od danas ima novi privremeni prostor za djelovanje. Hrvatsko pjevačko društvo “Slavulj” je najstarije pjevačko društvo u Hrvatskoj s kontinuiranim djelovanjem čak i za vrijeme Domovinskog rata i progonstva, staro 157 godina. Naime, danas je obavljena primopredaja donacije kontejnera vrijednog 72 tisuće kuna kojeg je HPD-u “Slavulj ” predalo Gradsko društvo Crvenog križa grada Krka. Svečana primopredaja izvršena je na parkiralištu preko puta Gradske tržnice u Petrinji gdje će donirani kontejner biti smješten te u kojem će HPD „Slavulj“ nastaviti svoje djelovanje. Primopredaji je prisustvovao i gradonačelnik Dumbović koji je iskazao svoje zadovoljstvo ovom hvalevrijednom akcijom. Naglasio je kako su humanitarci s Krka ukazali na veliko srce te kako ovime pružaju primjer svim ostalima.

„Ovom akcijom ste dali snažnu poruku i senzibilizirali javnost. Ukazali ste na društvenu odgovornost, ali i dali motivaciju svima da se pokrenu. Nekad nam je dan u Petrinji težak, ali imamo pozitivnu energiju, svoju duhovnu vrijednost i ljubav prema onome što je ovdje stvarano stoljećima.“ kazao je gradonačelnik te zahvalio donatorima što su uvidjeli potrebu za pomoći jer je pjesma i pjevanje jedna od važnih tradicija grada Petrinje.

Željko Crnković, predsjednik hrvatskog pjevačkog društva Slavulj, zahvalio je svima uključenima u donaciju, a njih je zaista mnogo. Kontejner je naime ustupila francuska pomorska kompanija CMA CMG, uredili su ga obrtnici i poduzetnici Grada Krka, njih 42. Nedjeljko Pinezić, predstavnik obrtnika poduzetnika Grada Krka istaknuo je kako je u ovom porušenom gradu iznimno bitan društveni život te rekao:

„Ljudi se moraju okupiti oko onoga što ih čini sretnim. To je garancija budućnosti ove zajednice. Zato je ovaj kontejner svoju karijeru završio na najbolji mogući način. Mali po vrijednosti, ali veliki po želji, ovaj kontejner neka bude klica jednog dobrog duhovnog života i jednog novog početka Petrinje onakvog kakvog zaslužuje.“

Predstavnik kompanije Jakov Karmelić istaknuo je kako je ovaj bivši brodski kontejner u svojem dosadašnjem vijeku plovio svim svjetskim morima, no ipak je svoju trajnu i pravu vrijednost pronašao sada, kao privremeni dom pjevačkom društvu Slavulj. Članovima društva ipak je poželio da čim kraće borave u kontejneru i da uskoro pronađu stalni smještaj.Marijana Jakominić,ravnateljica CK Krk istaknula je koliko je uzbuđena te poželjela sreću daljnjoj prilagodbi društva te ugodan boravak u privremenom smještaju kojeg su im darovali velikog srca.

Comments are closed.

Close Search Window