Događaji, Službena Petrinja, Vijesti|

U organizaciji POU Hrvatski dom Petrinja Petrinjske mažoretkinje nastavile su inicijativu koju je 29. siječnja 2021. godine pokrenuo Sportski plesni klub Petrinia da se svakog 29. u mjesecu u 12:19h obilježi trenutak kada je u prosincu 2020. naš grad pogodio razoran potres.

Program je održan u našem središnjem petrinjskom parku – Strossmayerovom šetalištu, a podršku ovoj inicijativi svojim dolaskom dao je gradonačelnik Grada Petrinje, Darinko Dumbović, koji se ovom prigodom osvrnuo na dinamiku obnove nakon potresa:

„U ovih prvih 90 dana država nije bila na razini zadatka i mislim da ćemo morati koncepcijski puno više dati od sebe i ne samo koncepcijski nego i komunikacijski. Znamo da smo sada u vremenu predizborne kampanje i u biti se prebacuje loptica tko bi danas trebao više odgovarati za ovakvo stanje. Izuzetno sam razočaran prije svega zato što je primjer Zagreba jedna katastrofa koja se također dogodila i da se nisu pomaknuli sa mrtve točke, a mi smo se pomaknuli izuzetno malo i nedostatno. Vjerujem da sve ono što je država trebala izvući jasne pouke iz potresa u Zagrebu da nije do kraja izvukla te pouke i mislim da sami profesionalci i svi oni koji trebaju preuzeti odgovornost za Sisačko – moslavačku županiju moraju dati prije svega sve od sebe kako bi ovdje bile otvorene institucije i vrata za mnoge probleme koje moraju građani ovdje riješiti. Grad Petrinja sa 30 milijuna kuna koji su već skoro potrošeni, 26 milijuna kuna je već potrošeno, ne može riješiti 41 milijardu kuna financijskih problema koje imamo i koje smo budžetirali. Kada će se Vlada i kada će se ministar financija, Marić uhvatiti za džep i jednostavno dati do znanja da mi ovdje ne možemo ne samo disati na škrge mi smo sada ovdje financijski u jednom koma položaju u kojem ponekad od države dobijemo umjetno disanje znači dobijemo malo kisika. Nije dovoljno ovdje otvoriti pučku kuhinju i sa tom kuhinjom hraniti ljude, mi ovdje ljude moramo sada jasno pozicionirati što oni i kad u jednim određenim financijsko terminskim planovima mogu dobiti. Država bi u Europskoj uniji trebala jasno dati do znanja da je preživjela Domovinski rat, covid i katastrofu, Europska unija je imala samo covid, nisu imali rat i nisu imali u ovom dijelu Europe, osim Italije i Albanije, katastrofu ovakvih razmjera i mislim da financiranje i budžetiranje mora biti efikasnije i brže ne samo prema državi nego i prema lokalnoj samoupravi kako bi mi jedan dio odgovornosti preuzeli što možemo u svom prostoru izgraditi i što želimo izgraditi, svaki grad u županiji mora biti po mjeri čovjeka.“

– zaključio je gradonačelnik.

Comments are closed.

Close Search Window