Informacije, Vijesti, Zanimljivosti|

Svake godine se diljem svijeta 15. listopada obilježava kao Dan seoske žene, a tim se povodom već 22  godine za redom održava i izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Ove je godine izbor održan u Međimurskoj županiji iz koje dolazi prošlogodišnja pobjednica, a Sisačko-moslavačku županiju kao jedina kandidatkinja iz županije predstavljala je Ivančica Kudlek iz Nebojana.

Na natjecanju je sudjelovalo 17 kandidatkinja iz 13 županija, a Ivančica je ostvarila odličan uspjeh te je proglašena prvom pratiljom Najuzornije hrvatske seoske žene. Na osvojenom uspjehu čestitala joj je i gradonačelnica Komes koja je kazala kako je ponosna te istaknula kako je gđa Ivančica pokazala Grad Petrinju i Sisačko-moslavačku županiju u novom svjetlu. „Možemo reći da smo ostavili iza sebe puno bogatije i razvijenije županije i zaključiti da bogatstvo nije samo ono koje netko ima u novčanom smislu, nego i u radu i postignućima koje je ostavio iza sebe, a gospođa Ivančica je svakako za nas najuzornija seoska žena“ – zaključila je gradonačelnica.  

Gospođa Ivančica vratila se s natjecanja puna pozitivnih dojmova te kazala: „Odnijeti titulu prve pratilje je stvarno veliki rezultat pogotovo za nas kao siromašnu županiju. Smatram da ova nagrada nije samo moja, nego od svih vrijednih žena koje rade u Petrinji i našoj županiji.”

Prema pravilima izbora, najuzornija hrvatska seoska žena je hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode, ili rukotvorine ili pak stvara umjetnička djela. U svojoj sredini žena je poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice. Pobijedu je na ovogodišnjem natjecanju odnijela Antonija Mrzlić Budak iz Istarske županije, a titulu druge pratilje osvojila je Kristina Ivić iz Brodsko- posavske županije.

Comments are closed.

Close Search Window