Događaji, Informacije, Službena Petrinja, Vijesti|

Izaslanstvo Hrvata BiH predvođeno Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora u BIH, posjetilo je OŠ Dragutina Tadijanović u Petrinji u čijoj su obnovi nakon potresa sudjelovali. Tijekom posjete izaslanstvo je kratko obišlo obnovljenu školu nakon čega je ravnatelj škole Davor Miholjević predsjedniku Čoviću uručio zahvalnicu te u ime svih djelatnika i učenika škole izrazio zahvalu Hrvatima iz BiH koji su pomogli u obnovi škole.

Posjeti su kao domaćini uz ravnatelja Miholjevića prisustvovali i Magdalena Komes, gradonačelnica Grada Petrinje i Ivan Celjak, župan SMŽ te Tomo Medved, načelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa i Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Gradonačelnica Komes u svom je pozdravnom obraćanju gostima zahvalila Hrvatima iz Bosne i Hercegovine kao i Hrvatima diljem svijeta koji su reagirali i pružili pomoć u trenutku kad je bilo najpotrebnije.

„Ovo je katastrofa koja je zaista imala jako široke razmjere i gdje nije bila dovoljna snaga ni lokalne ni županijske zajednice pa čak se usuđujem reći ni državne. Svaka pomoć bila nam je dobrodošla i zaista smo je i dobili. Ruka prijateljstva pružena je sa svih strana svijeta i ovom prilikom se zahvaljujem našim prijateljima iz BiH što su prepoznali prioritete, a tu naravno naša djeca. Bez djece nema budućnosti i njihov ostanak ovdje je garancija ostanka našeg stanovništva, naročito na području Petrinje koja je najranjeniji grad u ovom razornom potresu.“

– kazala je gradonačelnica istaknuvši kako je grad i dalje u potrebi za pomoći te pozvala sve koji su u mogućnosti da i dalje pomažu.

Potpredsjednik Medved istaknuo je kako je ova prigoda pokazatelj prijateljstva i solidarnosti velikog broja prijatelja, ali i poruka da se uspjelo zadržati učenike i narod na potresom zahvaćenom području. Dodao je kako je Vlada RH svakim danom prisutna na ovom području te ulaže velike napore u svjetlu obnove i revitalizacije cijelog područja kako sredstvima proračuna tako i uz pomoć i potporu prijatelja.

Ovom prigodom je i Udruga bosansko hercegovačkih Hrvata Prsten u RH i BiH ravnatelju Miholjeviću uručila i simbolični ček na 450 tisuća kuna koje doniraju za uređenje potkrovlja zgrade OŠ D. Tadijanovića gdje bi, nakon uređenja, predavanja trebali pohađati studenti Učiteljskog fakulteta u Petrinji.

Član delegacije iz BiH bio je i Ante Begić, načelnik općine Posušje koji je županu Celjaku  uručio ček od 100 tisuća kuna istaknuvši kako je ovo četvrti puta da dolaze na Banovinu i pomažu te kako će i u budućnosti nastaviti u okviru svojih mogućnosti pružati pomoć.

Čović je izrazio zadovoljstvo što je obveza koju su preuzeli prije nekoliko mjeseci realizirana te poručio neka ovo zajedništvo bude ohrabrenje svim ljudima u Petrinji da nisu sami. Dodao je kako su Hrvati u BiH otvoreni za suradnju i za naredne zajedničke projekte.

Comments are closed.

Close Search Window