Događaji, Kultura, Vijesti|

U organizaciji POU Hrvatski dom i Udruge Zrinska gora Petrinja, 20. veljače 2020. otvorena je izložba pod nazivom Pliocenski i pleistocenski rilaši Petrinje (red Proboscidaea Illiger, 1811.) i predstavljanje Monografije Zrinska gora – regionalni park. Dio je to znanstveno- stručnog skupa „Zrinska gora – regionalni park“ koji se održava 21. veljače 2020. u prostoru Učiteljskog fakulteta u Petrinji.

„Izložba je dio našeg projekta „Zrinska gora – regionalni park“. Mi se desetak godina zalažemo da se ovo područje promovira kao vrlo vrijedno u smislu prirodne, povijesne i kulturne baštine. Naglasak je posebno na prirodnoj baštini. Desetak godina smo prikupljali materijale, dolazili su znanstvenici, prikupljala se građa, pisali su se radovi. Između ostalog i ovaj materijal je na taj način prikupljen i taj dio sada predstavljamo“, rekao je na otvaranju prof. Mato Bučar, predsjednik Udruge Zrinska gora. Istaknuo je da na skup dolaze i čelni ljudi iz Ministarstva zaštite okoliša koji su dali svoju podršku projektu te je uvjeren da će njihov cilj proglašenja Zrinske gore regionalnim parkom uskoro biti postignut.

Autorica izložbe dr. sc. Jadranka Maus Lenardić (HAZU) istaknula je kako je „ova mala izložba prigodna, jer sam bila zamoljena da je napravim, s obzirom na sutrašnju promociju monografije „Zrinska gora – regionalni park“ u kojoj je jedno poglavlje posvećeno upravo fosilima petrinjskoga kraja. Htjela sam pokazati da ta zbirka,iako nije prebogata nalazima, ima svoju vrijednost i svoje značenje. Bitna je za struku, ali mislim da je zanimljiva i široj publici.“

Izložbu je otvorio Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje koji podržava zaštitu prirodne baštine petrinjskog kraja, a Grad Petrinja je i financijski pomogao tiskanje ove Monografije. Gradonačelnik je na otvorenju istaknuo: „Želim da ova knjiga čiji smo svi dio, bude jedna dobra stranica života kojom ćemo u budućnosti dati poruku onima koji odlučuju kako ćemo sutra na ovom prostoru živjeti: hoćemo li to imati zaštićeno ili ne? To je vaša borba i priznanje ustvari i svima koji su dio te knjige, mogu reći jedno veliko hvala. Hvala vam što ste je napravili. Vjerujem da će ona ostaviti stvarno dobar trag. Neka nam ta naša povijest i sve ono što smo imali ovdje, bude poticaj da u budućnosti budemo odgovorniji ljudi.“

Izložba je postavljena u Galeriji Krsto Hegedušić, a fosile stare nekoliko milijuna godina možete pogledati do 5. ožujka 2020.

Comments are closed.

Close Search Window