Obljetnice, Službena Petrinja, Vijesti|

Ovogodišnji rujanski Dani sjećanja započeli su komemoracijom kod „skele spasa“ u Nebojanu kojom je obilježena 31. obljetnica prvog napada na Petrinju i okolna mjesta od strane  JNA, Teritorijalne obrane i srpskih paravojnih formacija.

Toga 2. rujna 1991. godine Petrinja je pretrpjela jedno od najtežih razaranja u svojoj povijesti, a silovito minobacačko granatiranje natjeralo je mnoge Petrinjce u bijeg.

Skela u Nebojanu tada je mnogima bila jedini put u sigurnost, a sada stoji kao svojevrsni spomen na progon Petrinjaca iz njihovih domova, ali i simbol otpora agresiji budući da je skela prevozila i branitelje koji su stizali u tzv. nebojanski džep braniti napadnutu Petrinju.

Počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u ime Grada Petrinje odao je zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo, dok je gradonačelnica Magdalena Komes počast odala kao izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

„Okupili smo se ovdje kako bismo očuvali sjećanje na one kojih nema više među nama i zato u ime cijelog hrvatskog naroda upućujem zahvalu ne samo braniteljima koji su branili ovo područje, nego i ovim mladim generacijama koje čuvaju sjećanje na sve ono što se tada događalo,“ kazala je Komes te istaknula kako je na mlađoj generaciji obveza ne samo očuvanja sjećanja na teške dane rata, nego i zadaća ponovno izgraditi naš grad na čast onima kojih više nema i kao nagradu onima koji su još uvijek među nama.  

Comments are closed.

Close Search Window