Kultura, Vijesti|

U sklopu projekta „Petrinjska zrcala“ udruga likovnih stvaralaca „Moslavački štrk“ iz Popovače završio je oslikavanje trafostanice u petrinjskom Gradskom parku te povodom toga održan je koncert udruge umirovljenika iz Popovače s voditeljicom Jasminkom Draganić i s predsjednicom Udruge Marijom Pukec Žigić koje su zajedno spojile glazbu i likovnu umjetnost.

Predsjednica udruge Marija Pukec Žigić ovim putem se obratila:

„Radili smo tjedan dana i po komentarima svih petrinjaca ovo je jedno apartivno mjesto i šetalište gdje će oni uživati kroz park. Ovdje su sudjelovali članovi „Moslavačkog štrka“ a to su: Dijana Mlinarić Dajić iz Plitvičkih jezera, Željko Breka iz Stubičkih Toplica te Marija Božić iz Rakovice i ja, gdje smo od ponedjeljaka cjelodnevno oslikavali trafostanicu koja bila zapuštena. S obzirom da nam je prošao projekt za oslikavanje takvih prostora i da nam je Grad pružio priliku da damo svoj likovni doprinos razmišljali smo koje bi teme bile interesantne te smo odlučili da to budu: Petrinjčica, zastava Petrinje, stucka koja je suvenir i obilježje Petrinje, Na bočnoj strani do crkve stavili smo malo duhovnosti i svjetovnog pa smo zato odabrali petrinjska krila anđela zato što su plavo-zelena, Kupa, zelenilo i priroda koja je okružuje i jedno licitarsko srce s jednom lijepom porukom. Prema parku je jedan mural kojeg je kolega Željko oslikao, a to je konj koji je jedna plemenita i snažna životinja i to me je ponukalo zapravo zašto sam odabrala tu temu baš zbog Petrinje.”

rekla je Žigić. Završetku oslikavanja trafostanice i koncertu prisustvovao je gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović, koji se ovom prigodom zahvalio ovoj udruzi i umirovljenicima te dodao:

„Danas smo prije svega zadovoljni i sretni što smo napravili jedno dobro djelo koje ustvari postalo jedan sastavni dio parka. Međutim, godinu dana radimo na tome da bi dobili dozvolu od HEP-a i da bi je ustvari obnovili i na neki način osvježili i dali one motive koji su vezani za Grad Petrinju. Mislim da smo napravili nešto što je sastavni dio našeg Grada, ali ono što u svakom slučaju treba pohvaliti je prije svega drage prijatelje koji su došli ovdje, a to su naši umjetnici s gospođom Marijom Pukec Žigić iz Popovače. Našla je svoju pravu ekipu koju je oplemenila i gdje ostavila iza sebe jedan trag, taj trag neka čuvaju naše Petrinjke i Petrinjci. Danas nam je u goste došla udruga umirovljenika i njihov pjevački zbor iz Popovače koji su nam pjevali prekrasne pjesme. Međutim mi smo ovdje u gradu naučili isto na pjesmu, mi smo Grad bogat kulturom, tradicijom, a znamo da isto imamo „Slavulje“ i pjevačice te mnoge udruge. Ovo neka bude početak jedne prekrasne priče i više detalje da usmjerimo uređenju grada i svakog kuta koje bi na kraju trebao biti lice i ogledalo.“

– zaključio je Dumbović.

Comments are closed.

Close Search Window