„Kuća nade“

U teško ranjenoj Petrinji i Banovini, brzo nakon prošlogodišnjeg potresa, vidjelo se na čiju pomoć možemo računati. Iako su razmjeri tragedije toliko veliki da i mjesecima nakon potresa ne možemo sanirati vidljive rane, niti smjestiti sve stanovnike u adekvatne prostore, mi ne posustajemo, jer nemamo izbora, ali brojni donatori ovdje su svojom voljom, svojim srcem, a to zaslužuje naklon, i jedno veliko ljudsko hvala.

Među njima jedno posebno mjesto zauzima “Bauern helfen Bauern – Salzburg“. Radi se o ljudima velikog srca, organizaciji, volonterima, njihovim donatorima. Važnost ove organizacije i svih onih vezanih uz nju najbolje govori da se u količini pomoći i potpori svrstala uz bok hrvatske Vlade i pojedinih velikih tvrtki.
Oni su se pojavili kao spasitelji, sa sjajnim projektom “Kuća nade” koji su pokrenuli u travnju u suradnji s udrugom Malteser Hrvatska i Fondacijom “Kuća dobrih tonova” iz Sarajeva te Caritasom Sisačke biskupije i Gradom Petrinja.

Cilj projekta koji predvodi “Bauern helfen Bauern – Salzburg” je pomoć obiteljima čiji su domovi stradali u potresu izgradnjom drvenih montažnih kuća, koje su se pokazale kao najbolji mogući privremeni smještaj. Projekt i dobre ljude u njemu u svakom smislu vodi Doraja Eberle, predstavnica “Bauern helfen Bauern – Salzburg”, a u Petrinju su stigli samo dva dana nakon potresa, u vrijeme kada su granice i putovanja bili pod pritiskom zbog pandemije. To naravno nije prvi puta da su ti ljudi dobrog srca u Hrvatskoj, pomagali su i ranije, upravo kada nam je bilo najteže, za vrijeme Domovinskog rata kada su također radili montažne kuće, a prvu i tada 1992. upravo namijenjenu Petrinjcima, kao što su i danas tu, pokazujući kako se radi o prijateljima koje samo možemo poželjeti.

Tijekom devedesetih “Bauern helfen Bauern – Salzburg” ostavio je srcem na našem području 100 montažnih drvenih kuća. Trenutačno kako stvari stoje, u ovom kratkom vremenu nakon potresa, do zime, izgradit će se njih 70.

Close Search Window