Službena Petrinja, Vijesti|

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, posjetio je danas, 13. ožujka 2023., grad Petrinju.

U pratnji ministra Bačića bili su i potpredsjednica Vlade RH, Anja Šimpraga, te državni tajnik Domagoj Orlić.

Radni posjet započeo je radnim sastankom u izmještenom prostoru Gradske uprave Grada Petrinje sa saborskom zastupnicom i gradonačelnicom Grada Petrinje, Magdalenom Komes, i županom Sisačko – moslavačke županije, Ivanom Celjakom.

Nakon sastanka delegacija je obišla korisnike Kontejnerskog naselja Sajmište, te radove cjelovite obnove Osnovne škole Ivan Goran Kovačić, Područne škole u Nebojanu.

Župan Celjak istaknuo je kako je rok završetka radova obnove Područne škole mjesec svibanj, te da se očekuje da će učenici u rujnu krenuti na nastavu u svom objektu. Vrijednost obnove ovog objekta je oko 850 tisuća eura.

Gradonačelnica Komes pri obilasku je istaknula:

„Ovdje smo danas u Nebojanu kako bismo se uvjerili da radovi napreduju dobrim tempom, gradimo ispočetka i obrazovne ustanove i zdravstvene i sve one koje su potrebne za normalno funkcioniranje života nekog područja. Veseli me vidjeti da su radovi pri završetku kako bi se i naša dječica koja su, kao i ostali stradalnici, privremeno smješteni u drugim zgradama, ustanovama, napokon vratili na svoje područje. Znamo da su u ovu školu išla djeca koja su naseljena u ovom mjestu i okolnim mjestima, njih 19, a možda se poveća taj broj kada se vrate na svoje područje“.
 

– zaključila je Komes.

Ministar Bačić ovom prigodom je istaknuo:

 „Tijekom jutra održali smo sastanak s gradonačelnicom i županom i donijeli konkretne zaključke kako ćemo dalje nastaviti s obnovom zgrada na području Grada Petrinje, s obzirom da je iza nas već Program stambenog zbrinjavanja naših sugrađana koji su u kontejnerima pored svojih kuća ili u kontejnerskim naseljima. Sada je pred nama onaj dio obnove, prije svega u Petrinji, koji se odnosi na riješavanje višestambenih kuća, obnove centra Petrinje, a inače obnove Petrinje koju ćemo obnovu također uspostaviti sukladno Programu obnove, a po prioritetima koje ćemo definirati zajedno s gradonačelnicom i županom.
Svi objekti čija se obnova sufinancira iz Fonda solidarnosti ovdje na području Sisačko – moslavačke županije, i u dijelu koji se odnosi na projekte koje provodi Sisačko – moslavačka županija, ali i na one projekte koje kao operativno tijelo Ministarstvo kulture i medija i kao krajnji korisnik Grad Petrinja kada je u pitanju najuži centar i urbana povijesna jezgra Petrinje vrlo dobro napreduju i mogu slobodno izraziti zadovoljstvo, a vidite i sami iz priloženoga da su svi zacrtani rokovi i radovi koje ćemo financirati kroz europski Fond solidarnosti uglavnom pri kraju u smislu onog dijela koji je financiran i Fonda solidarnosti, a koji treba treba biti dovršen do 30. lipnja, to me veseli i nadam se, i uvjeren sam, da će i Grad Petrinja i Sisačko – moslavačka županija te projekte koje su preuzeli, a koji se financiraju iz Fonda solidarnosti doista i dovršiti sukladno zadanim rokovima kako bismo iskoristili maksimalno sredstva predviđena iz Fonda solidarnosti“

– kazao je Bačić.

Comments are closed.

Close Search Window